Cel puțin 7 din 10 fântâni din Republica Moldova conțin apă contaminată, afirmă ANSP, care monitorizează însă doar 10 la sută din numărul total al acestora. Deși potrivit specialiștilor, puțurile din Moldova sunt pline de nitrați periculoși, oamenii din sate continua să consume apa din ele. Sătenii își îngrijesc și își curăță fântânile desinestătător, așa cum mulți nu au acces la sistemul de apeduct, cea mai sigură sursă de apă potabilă, conform ANSP.
„Noi am curățat-o de câteva ori cu vecinii, am pus bani și am curățat-o.- O curățați în fiecare an?- Nu, odată la ceva timp, pate cinci ani, undeva așa.-Da, apa este potabilă, este bună de băut, ne folosim când se închide la robinet, noi ne folosim de fântână”.
Fântâna din această mahala dintr-un sat din raionul Căușeni este cea mai importantă sursă de apă pentru câteva familii, atunci când apa de la robinet nu mai curge. Oamenii spun ca cei de la ANSP nu au venit niciodată să verifice dacă apa din ea este potabilă, ei însă cred cu tărie că apa este bună de băut așa cum ei au grijă de fântâna lor. Deși cea mai sigură sursă de apă este considerat apeductul, familiei Sterpu, din aceeași localitate, apa din robinet nu le este pe plac.
„Dacă bei de la robinet deodată, miroase, ei o clorează și nu e bună de băut, dar dacă se așează în bazin e bună”.
Astfel, oamenii și-au construit un bazin în curtea casei. În el se acumulează apa de la robinet, iar ca să le fie pe plac, oamenii o lasă să stea pe o perioadă de timp. Potrivit lor, după câteva ore, mirosul care îi deranjează dispare, iar apa este bună de consumat.
„Câteodată și aici vine câte un miros care nu este normal, iată fata când vine de la Chișinău ea numai de acolo bea dar de la robinet nu”.
Potrivit specialiștilor de la ANSP, doar 10 la sută din fântânile din Moldova sunt monitorizate de către instituție. Este vorba despre puțurile din preajma instituțiilor de învățământ și medicale. Din ele, 75 la sută sunt contaminate cu nitrați periculoși pentru sănătate, iar cauzele principale care duc la poluare sunt: lipsa sistemelor de canalizare, prezența grajdurilor în preajma izvoarelor sau utilizarea pesticidelor pe terenurile din apropiere.
„Ele se infiltrează în sol, pătrunde în pânza freatică din sol și evident că contaminează apa, contaminează straturile acvifere”, a menționat medic specialist ANSP, Liliana Carp.
Specialiștii de la ANSP ne recomandă să consumăm apă doar din apeduct.
„Noi mizăm și noi tindem spre o țară progresistă, prin urmare mizăm pe apeducte, oamenii să consume ape din apeducte, apeductul nu se contaminează așa ușor, este o sursă mai sigură comparativ cu fântânile, să nu mizăm pe construcția fântânilor în continuare că suntem o țară cu foarte multe fântâni într-adevăr”, a punctat medic specialist ANSP, Liliana Carp.
Consumul apei contaminate cu substanțe toxice poate duce la apariția problemelor de sănătate, afirmă ANSP, printre care bolile diareice acute, hepatita, sau pot cauza probleme la dinți și oase.
Raioanele cu cele mai poluate fântâni din Moldova sunt Drochia, Criuleni, Rîșcani, Ștefan Vodă, Căușeni, Comrat dar și UTA Găgăuzia.