Tiraspolul vrea să impună noi măsuri restrictive pentru accesul jurnaliștilor în regiunea transnistreană. Un proiect de lege înregistrat recent în Sovietul Suprem prevede că toți corespondenții, care nu vor deține o acreditare prealabilă vor fi amendați. Potrivit regimului de la Tiraspol, decizia este necesară pentru a combate „dezinformarea și a preveni opiniile distructive față de structurile transnistrene”. Guvernul dar și mai multe organizații media condamnă inițiativa și cer retragerea de urgență a documentului.
Modificările la Codul Contravențional din regiune prevăd amenzi pentru jurnaliștii care nu vor deține acreditare prealabilă ce vor varia între 160 și 800 de lei. Asociația Promo-LEX susține că această inițiativă este abuzivă și reprezintă un instrument de cenzură și control asupra presei independente. Instituția cere implicarea tuturor misiunilor diplomatice, a OSCE, dar și ONU pentru a anula inițiativa.
„Scopul acestei inițiative ilegale este de a bloca orice formă de documentare obiectivă a realităților din regiunea transnistreană, de a descuraja jurnaliștii să vină în regiunea transnistreană, dar în același timp ar putea să fie și un mesaj pentru locuitorii regiunii transnistrene de a nu colabora, de a nu comunica cu jurnaliștii de pe malul drept. Jurnaliștii de pe malul drept sunt etichetați ca niște agenți care servesc intereselor străine , că ar dezinforma opinia publică și că ar submina încrederea populației locale în structurile transnistrene”, a menționat analista pentru Drepturile Omului de la Promo-LEX, Mihaela Șerpi.
De menționat este faptul că acreditarea oferită de Tiraspol nu reprezintă o garanție că jurnaliștii vor accede pe malul stâng. Anterior, mai multor reprezentanți ai presei li s-a refuzat accesul din diverse motive chiar dacă inițial li se oferise acreditarea. Un exemplu este și cazul fotojurnalistei Elena Covalenco, căreia, în septembrie 2023, i-a fost interzis accesul în regiunea transnistreană, în ciuda faptului că deținea o acreditare eliberată de clubul Sheriff pentru a fotografia un meci de fotbal.
„ Ne-am deplasat la punctul de control, au verificat. Cu toate că eram în listă pentru meci, nu mi-au permis să intru. Mi-au pus interdicție, m-au anunțat acolo pe loc și m-au întors înapoi. Nu mi-au spus nimic, au spus să telefonez pe un număr de telefon și acolo o să aflu toate detaliile, ei doar mi-au oferit o foiță. Cred că este o tentativă de a pune presiune de a nu traversa la ei și te descurajează de a te mai duce”,a subliniat fotojurnalista, Elena Covalenco.
Printre jurnaliștii cărora li s-a refuzat anterior acreditarea și care au fost ulterior reținuți ilegal se numără și Viorica Tataru și Andrei Captarenco.
Măsura propusă se înscrie într-un cadru mai larg de sancțiuni ilegale îndreptate împotriva jurnaliștilor de pe malul drept al Nistrului și a corespondenților străini, mai spun cei de la Promo-LEX.
„ Dacă jurnaliștii pleacă în regiunea transnistreană fără a obține această acreditare, care e imposibil de obținut, riscă să fie deținuți ilegal în așa-numitele izolatoare ale așa-numitului minister al Securității de la Tiraspol. Există mari riscuri pentru ei pe lângă detenție ilegală, inclusiv confiscarea materialelor. Au fost jurnaliști interogați câteva ore și impuși să răspundă la întrebări legate de separatism, opiniile lor privind liderii de la Tiraspol”, a punctat analistă pentru Drepturile Omului, Promo-LEX, Mihaela Șerpi.
Guvernul de la Chișinău cere autorităților neconstituționale de la Tiraspol să revadă inițiativa.
„ Nu putem decât să privim cu ochi critici această inițiativă pentru că are ca scop îngrădirea drepturilor presei, un aspect care nu este apreciat și îl considerăm ca fiind inoportun și nu contribuie la un mediu de pace, de liniște. Orice decizie care contravine acestor valori este regretabilă pe care nu ne-o dorim și cu siguranță sperăm că va fi revăzută”, a menționat purtător de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Și Centrul pentru Jurnalism Independent a reacționat. Instituția condamnă perpetuarea practicilor abuzive și ilegale din partea forțelor separatiste de la Tiraspol în raport cu jurnaliștii și cere autorităților constituționale să intervină pentru ca proiectul să fie retras imediat. Potrivit datelor Promo-LEX , doar anul trecut cinci jurnaliști de pe malul drept al Nistrului au fost reținuți ilegal preț de câteva ore de către structurile transnistrene. Totodată mai mulți corespondenți străini au informat că nu au putut obține așa-numita acreditare din partea autorităților separatiste.