Atacurile cu drone rusești asupra orașelor ucrainene, din noaptea de marți spre miercuri, au rănit mai multe persoane. Bombardamentele au fost lansate cu o zi înainte de întâlnirea programată la Istanbul între delegații lui Putin și Trump. Cel puţin 20 de oameni au fost răniţi în ultimele atacuri cu drone, puse la cale de Rusia, împotriva mai multor oraşe din Ucraina. Informațiile au fost confirmate de autoritățile locale, după cum arată AFP. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării anunţă că, marţi noapte, a avut loc un atac masiv cu drone din partea Ucrainei, care a perturbat zborurile.
Trimisul Beijingului la Kiev a fost chemat să dea explicații la Ministerul ucrainean de Externe, după ce doi soldați chinezi au fost capturați în Donețk. Chinezii luptau de partea forțelor ruse și aveau la ei documente care le atestă cetățenia. SUA s-au declarat „tulburate” de capturarea a doi cetăţeni chinezi care, potrivit Kievului, luptau în cadrul armatei ruse în estul Ucrainei, acuzând din nou Beijingul că susţine războiul din Ucraina. Între timp, UE urmează să aprobe pe 9 aprilie al doilea și cel mai mare pachet de ajutoare militare letale acordat vreodată Chișinăului.
UPDATE China nu și-a trimis trupele pentru a participa la războiul ruso-ucrainean, susține ministerul de Externe al Chinei. „Guvernul Chinei a cerut întotdeauna cetățenilor săi să stea departe de zona conflictului armat [din Ucraina], să evite implicarea sub orice formă, în special să se abțină de la participarea la operațiuni militare ale oricărei părți”, a declarat pentru jurnaliști un reprezentant al Ministerului de Externe al Chinei, Lin Jian, conform agenției TASS.
UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, 47 de ani, este păzit de luptători ai companiei militare private britanico-americane Group 4 Securitas (G4S), relatează televiziunea de stat Russia Today (RT), citată de Gazeta.ru și portalul independent Lenta. Informațiile nu pot fi confirmate independent. Potrivit site-ului oficial, G4S este o companie internațională de pază și securitate cu sediul în Marea Britanie, cu 800.000 angajați, înființată în 2004, potrivit Libertatea.
UPDATE Operațiunile ofensive ale armatei Rusiei au crescut în prima linie, potrivit postărilor pe rețelele de socializare ale ofițerilor ucraineni, a unei analize a informațiilor de la Statul Major de la Kiev și a soldaților care au vorbit cu CNN. Nu este încă clar dacă acesta este începutul unei ofensive majore de primăvară a forțelor lui Vladimir Putin, despre care Ucraina a avertizat-o de ceva timp. Cu toate acestea, pare să sugereze că liderul rus nu este preocupat de supărarea președintelui american Donald Trump, care se va hotărî „în câteva săptămâni” dacă Kremlinul ia în serios pacea, a declarat săptămâna trecută secretarul de stat Marco Rubio.
UPDATE Judecătoarea Natalia Dudar, 50 de ani, cunoscută pentru deciziile în favoarea Kremlinului, își încheie activitatea la Tribunalul Basmannîi din Moscova după 25 de ani, relatează Novaia Gazeta Europa, publicație rusească ce se editează în exil. Dudar a jucat un rol-cheie în arestarea și condamnarea unor figuri proeminente ale opoziției ruse, precum Mihail Hodorkovski sau Alexei Navalnîi, scrie Libertatea.
UPDATE James Dimon, 69 de ani, CEO și președinte JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană, avertizează că politica agresivă a tarifelor lui Donald Trump reprezintă cel mai periculos mediu geopolitic și economic de la Al Doilea Război Mondial încoace. El consideră că tarifele vor încetini creșterea economică și ar putea declanșa o recesiune, relatează Bild.
UPDATE Estonia va colabora cu Ucraina în cadrul unei inițiative de a împărtăși informații despre performanța echipamentelor în condiții reale de luptă, relatează Euromaidan Press.
UPDATE Ambasadoarea interimară a SUA la ONU, Dorothy Shea, a avertizat pe 8 aprilie că Washingtonul va evalua sinceritatea președintelui Vladimir Putin în privința unui posibil armistițiu în funcție de comportamentul real al Rusiei. „Vom judeca în cele din urmă angajamentul președintelui Putin față de o încetare a focului pe baza acțiunilor Rusiei”, a declarat aceasta, potrivit Mediafax.
UPDATE Ministrul belgian al apărării, Theo Francken, dorește să crească numărul rezerviștilor țării de la aproximativ 6 600 la 20 000 și, pentru a face acest lucru, speră să recruteze tineri pentru serviciul militar voluntar, scrie Euronews citat de G4media. În urma unei inițiative similare anunțate recent în Țările de Jos, tinerii de 18 ani vor începe să primească scrisori în cursul acestui an pentru a-i încuraja să se înroleze în armată.
UPDATE Ucraina se luptă să mențină controlul de-a lungul graniței de nord-est cu Rusia, căutând să respingă încercările de înaintare ale Moscovei în regiunea Sumî. În același timp, noua operațiune ucraineană în regiunea rusă Belgorod are drept scop dislocarea de efective ruse din alte sectoare ale frontului, apreciază analiști militari citați de agenția EFE.
UPDATE Statele Unite şi Rusia vor purta discuții joi la Istanbul cu privire la restabilirea unor activităţi ale ambasadelor lor care au fost reduse semnificativ în urma invaziei Ucrainei de către Moscova, a anunţat marţi Departamentul de Stat american.
UPDATE Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a calificat drept "stupefiantă" expansiunea forţelor armate ale Chinei, în timpul unei vizite în Japonia, care a început marţi şi vizează "protejarea" puterii alianţei în regiunea Asia-Pacific, informează AFP, potrivit Agerpres.
UPDATE După ce recent un raport al Secure World Foundation a dezvăluit faptul că Rusia și China cresc tensiunile cu America, luând la țintă rețeaua de internet americană Starlink de la SpaceX, apar noi informații îngrijorătoare. Moscova escaladează războiul secret contra SUA, iar Vladimir Putin a lansat un obiect misterios pe orbită cu ajutorul a trei sateliți secreți militari. Acesta are misiuni necunoscute, putând fi un experiment militar clasificat sau o tehnologie de testare necunoscută, periculoasă pentru întreaga lume.Trio-ul de sateliți clasificați Kosmos a stârnit intrigi în cercurile de urmărire spațială. Cei trei sateliți, desemnați Kosmos 2581, 2582 și 2583, s-au lansat cu ajutorul unei rachete Soiuz-2.1V din cosmodromul Plesețk la începutul zilei de 2 februarie (GMT), potrivit Yahoo News.
UPDATE Forțele ucrainene de apărare aeriană au primit exact jumătate din minimul de sisteme Patriot pe care președintele le-a cerut partenerilor, dar există o problemă și mai mare: stocul insuficient al rachetelor interceptoare, scrie Digi24.
UPDATE În confruntarea sa cu Moscova, Uniunea Europeană ar dori să impună o suprataxă începând cu luna iulie pentru milioanele de tone de îngrășăminte care sosesc anual din Rusia, notează AFP, adăugând că problema este una extrem de sensibilă pentru agricultorii de pe continent, care se tem de o explozie a prețurilor, potrivit Spotmedia. Europa se bazează foarte mult pe îngrășămintele rusești. Cu 6,2 milioane de tone în 2024, și deja aproape 2 milioane de la începutul anului 2025, produsele „made in” Rusia reprezintă un sfert din importurile de îngrășăminte, potrivit datelor Comisiei Europene.
UPDATE Retragerea a 10.000 de militari americani din Europa de Est, propusă de Pentagon, i-ar viza pe toți din această regiune și ”e o cifră discutabilă”, spune Claudiu Degeratu, expert în relații internaționale. Specialistul subliniază că SUA vor continua să aibă o prezență în România chiar în absența vreunui soldat, potrivit Ziare.com.
UPDATE Rusia a făcut cele mai multe cuceriri tot în zone pe care le controlează deja, însă pierderile sunt semnificative. În medie, aproape 1.500 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în fiecare zi. În 2024, ucrainienii au raportat moartea sau rănirea a aproximativ 427.000 de militari din Rusia, scrie Realitatea.
UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, acuză o atitudine agresivă a Europei față de Rusia și a avertizat că „toate tragediile globale” au început astfel, relatează agenția rusă de presă TASS.
UPDATE Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat, marți, că mai multe țări se vor înarma nuclear în următorii ani. El a acuzat Occidentul că împinge lumea în pragul celui de-al Treilea Război Mondial prin războiul indirect împotriva Rusiei în Ucraina, potrivit Reuters. Într-un mesaj pe Telegram referitor la tratatul de reducere a armelor nucleare New START, pe care l-a semnat cu președintele american de atunci, Barack Obama, la Praga, în 2010, Dmitri Medvedev a afirmat că riscul unui conflict nuclear a atins un nivel record. Tratatul urmează să expire în februarie 2026. „Lumea va crea noi tipuri de arme, mai distructive, iar noi țări vor dobândi arsenale nucleare”, a adăugat el, scrie HotNews.
UPDATE Scăderea semnificativă a cotațiilor țițeiului pe plan mondial, în urma taxelor vamale anunțate de președintele american Donald Trump, reprezintă un risc la adresa economiei ruse, a declarat guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, potrivit presei de stat, citată de Reuters și Agerpres. Banca Centrală a Rusiei analizează efectele declinului cotațiilor țițeiului, dar o reglementare bugetară tehnică va atenua consecințele pentru buget, a apreciat Nabiullina.
UPDATE Potrivit primarului oraşului Dnipro, Boris Filatov, au fost vizate cinci clădiri rezidenţiale. Între pagubele înregistrate au fost cel puţin 200 de ferestre sparte, ceea ce a amplificat starea de panică.
UPDATE Aflat în exil și având deja o condamnare la 8 ani de închisoare în Rusia pentru că s-a opus războiului din Ucraina, fostul deputat din Duma de Stat Dmitri Gudkov este o voce puternică a opoziției față de Putin, de care Occidentul ține seama. Într-un interviu pentru publicul HotNews, Gudkov s-a declarat pesimist că sancțiunile economice sau orice altă presiune a SUA sau UE, în afara celei militare, îl vor determina pe liderul de la Kremlin să încheie pace. Fostul demnitar rus are însă și o veste bună: Rusia este prea slăbită pentru un război cu statele NATO.
UPDATE Un atac masiv cu drone ar fi avut ca țintă o bază aeriană militară rusă din Mozdok, potrivit canalului independent de Telegram Astra. Baza este cunoscută pentru găzduirea avioanelor MiG-31K, care transportă rachetele hipersonice Kinjal ale Rusiei, scrie Gândul.
UPDATE Potrivit autorităților ruse, sistemele de apărare aeriană au doborât 158 de drone asupra regiunilor ruse și a Crimeii ocupate. Rosaviatsia, organismul de supraveghere a aviației civile din Rusia, a declarat că mai multe aeroporturi din sudul Rusiei au fost închise miercuri dimineață, pentru a asigura siguranța aeriană. Nu au fost semnalate persoane rănite, dar un bloc din orașul Aksay din Rostov a fost evacuat din cauza amenințării unei posibile detonări a unei drone căzute, scrie Reuters.
UPDATE Valerii Zalujnîi, fostul comandant al Forțelor Armate ale Ucrainei și actual ambasador în Regatul Unit, a dezvăluit existența unui cartier general militar creat în Wiesbaden, Germania, în 2022, pe care l-a descris drept „arma secretă” în planificarea operațiunilor și identificarea nevoilor necesare pentru desfășurarea acestora, scrie Ukrainska Pravda.
UPDATE Uniunea Europeană urmează să aprobe pe 9 aprilie al doilea și cel mai mare pachet de ajutoare militare letale acordat vreodată Chișinăului, scrie Europa Liberă. Decizia urmează a fi luată în vreme ce SUA se pot retrage treptat din sprijinirea directă a sectorului de apărare al R. Moldova, potrivit Rador.
UPDATE Un fost comandant de renume al Ucrainei a cerut demisia comandantului-șef al armatei țării, acuzându-l de lipsă de viziune strategică și de punerea în pericol a vieților soldaților ucraineni prin ordine „aproape criminale”. Bohdan Krotevych, care a demisionat din funcția de șef al statului major al brigăzii Azov în februarie pentru a putea vorbi deschis, a afirmat că generalul Oleksandr Syrskyi „trebuie să plece” și că conducerea militară a Ucrainei trebuie să fie schimbată, potrivit AlephNews.
UPDATE Funcționari UE au salutat luni schimbările recente făcute de TikTok pentru a îmbunătăți moderarea conținutului înainte de alegerile prezidențiale din România, programate în mai, relatează agenția EFE, citată de Rador. Potrivit comisarului european pentru suveranitate tehnologică, Henna Virkkunen, platforma, criticată anterior pentru că nu a blocat interferențele străine, și-a ameliorat eforturile de prevenire a dezinformării.
UPDATE Rusia a lansat în ultimele ore o rachetă balistică Iskander și 46 de drone. 40 dintre acestea nu și-au atins țintele, au comunicat dimineață Forțele Aeriene ale Ucrainei.
UPDATE Rusia a lansat un atac masiv cu drone asupra orașului Harkov în noaptea de 8 aprilie, provocând cel puțin 15 explozii în oraș, potrivit guvernatorului Oleh Syniehubov, scrie The Kyiv Independent. Primele informații indică faptul că două persoane au fost rănite în urma atacurilor.