Europa a experimentat cea mai caldă lună martie de când se fac măsurători. La nivel global, luna trecută a fost a doua cea mai caldă lună martie înregistrată vreodată, fiind depășită doar de martie 2024, potrivit buletinului lunar emis de Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al UE, transmite Digi24.
Temperatura medie globală din martie a fost cu 1,6 grade Celsius mai mare decât în perioada preindustrială, în contextul în care 20 din ultimele 21 de luni au avut o temperatură cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile datate începând cu 1850.
Astfel, luna trecută, în Europa, „multe regiuni au înregistrat cea mai uscată lună martie din istorie, iar altele, cea mai ploioasă lună martie din cel puțin ultimii 47 de ani”, a declarat Samantha Burgess, coordonatoarea strategică la Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu, care administrează serviciul C3S.
Schimbările climatice, cauzate în principal de emisia de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili, fac ca unele regiuni să devină mai uscate și alimentează valurile de căldură care pot agrava secetele. De asemenea, amplifică și ploile torențiale care pot duce la inundații.
„Ne aflăm în plină criză a schimbărilor climatice provocate de om”, a menționat la rândul său, Friederike Otto, de la Institutul Grantham pentru schimbări climatice și mediu din cadrul Imperial College din Londra.
Potrivit Copernicus, luna martie în Europa a fost cu 0,26 grade Celsius peste precedentul record de căldură pentru această lună, stabilit în 2014.