Lupi preistorici au fost readuși la viață de către o companie specializată în modificare genetică. Cei trei pui au fost obținuți în urma unui proces de modificare genetică a unui lup gri, cea mai apropiată rudă în viață a lupului preistoric, transmite Euronews.
„Pentru noi, reducerea la viață a speciei presupune recrearea acestor fenotipuri. Lupul cenușiu este cea mai apropiată rudă în viață a lupului preistoric. Sunt foarte asemănători genetic, în proporție de 99,5%. Din punct de vedere fenotipic, morfologia lor este, de asemenea, similară, doar că lupii preistorici sunt mai mari, mai musculoși și au blana deschisă la culoare. Așa că ne-am concentrat asupra variantelor secvenței de ADN care, credem noi, conduc la aceste trăsături. Apoi am editat celule de lup gri pentru a conține aceste variante ADN de lup preistoric. Apoi, am clonat aceste celule și am creat lupii noștri preistorici”, a declarat Beth Shapiro, cercetător șef la Colossal.
Cercetătorii au anunțat că puii, care au vârste cuprinse între trei și șase luni, au păr lung și alb, maxilare puternice și cântăresc deja în jur de 80 de kilograme, urmând să ajungă la 140 de kilograme la maturitate.
„Pe măsură ce se dezvoltă, încep să manifeste instincte de vânătoare și instincte de urmărire. Ceea ce probabil nu vor învăța niciodată este modul în care ucizi un elan uriaș sau o căprioară mare, ceva de genul acesta. Acestea sunt un tip de oportunități de învățare socială bine puse la punct pe care acești băieți nu le vor avea”, a explicat Matt James, expert principal în îngrijirea animalelor de la Colossal.
Lupii preistorici, care au dispărut acum mai bine de 10 mii de ani, erau mult mai mari decât lupii cenușii, rudele lor din prezent.
Compania de tehnologie care a dezvoltat acest proiect are ca scop declarat readucerea la viață a mai multor specii de animale dispărute, precum mamuți, și păsări.
Echipa companiei deja s-a întâlnit cu oficiali ai Departamentului de Interne al SUA, iar Secretarul de Interne a lăudat eforturile oamenilor de știință.
video: yt/Colossal Biosciences