După trei săptâmâni de sacrificări, autoritățile anunță că au eliminat focarele de pestă porcină de la cele două ferme. Au fost nimiciți 118 mii de porci, precizează ANSA. Având în vedere că au fost îngropați aproape 40 la sută din totalul porcilor crescuți în ferme, procesatorii vorbesc despre un bilanț trist, ce va avea consecințe. Pentru a acoperi cererea internă, va trebui să importăm aproximativ opt mii de tone de carne.
„Cum poți să declari că nu este nicio problemă, dacă tu ai pierdut peste 100 de mii de capete. Undeva în jur de 40 de procente au plecat de pe piață. Asta e grav, fizic nu poți să recuperezi acest număr de animale, în primul rând nu ai unde să le crești acum pentru că exploatațiile sunt supuse cerințelor și normelor sanitar-veterinare. Lipsa cărnii de porc va fi de doi ani consecutiv 2025-2026, luând în considerație termenul de populare”, a menționat directorul executiv al Patronatului Întreprinderilor Prelucrătoare de Carne, Carolina Linte.
Procesatorii susțin că deficitul se ridică la aproape 8000 de tone care vor trebui suplinite din importuri. Asta va duce la creșterea prețurilor, mai ales că va fi majorată și taxa de import.
„Cu siguranță în afară de ceea că noi avem deficit noi încă și vom avea cel mai scump produs din regiune. Fiindcă tot ce este peste contingentul de 5500 de tone în UE aplicăm taxa, taxa este de 25 de procente. Tot ce este pe piață se orientează spre prețul de import, poate să vă spună cine ce nu v-ar spune, dar înțelegeți că dacă se aplică taxa produsul devine mai scump”, a subliniat directorul executiv al Patronatului Întreprinderilor Prelucrătoare de Carne, Carolina Linte.
De cealaltă parte, autoritățile încearcă să ne dea asigurări că situația este sub control și că nu ne vom confrunta cu un deficit. ANSA nu poate însă să spună, deocamdată, dacă importurile au crescut sau nu.
„Încă nu avem o analiză, pentru că e prea devreme să spui într-o săptămână a crescut sau nu a crescut. La începutul anului fermierii au înregistrat suprastocuri de porci pentru că au estimat că vor fi mai multe sacrificări, au întreținut la maxim și au aglomerat spațiile cu animale, vânzările nu au fost pe măsură și cumva din acel suprastoc se amortizează excluderea celor două ferme. Necesarul de porci va fi asigurat și pe perioada medie, nu doar scurtă. -Mediu ce înseamnă, următoarele câte luni?- Următoarele patru, cinci luni”, a punctat director adjunct ANSA, Alexandru Manciu.
Vânzătorii au început deja să speculeze pe seama unei posibile lipse de carne de porc. În piețe prețurile au crescut, în ultimele două săptămâni, în medie cu 15-20 lei per kilogram.
Acum trei săptămâni, două focare de pestă porcină au fost depistate la două dintre cele mai mari ferme din țară, la Roșcani și Cimișeni. ANSA a recurs imediat la sacrificarea tuturor porcilor, iar ulterior aceștia au fost înhumați. Locuitorii s-au plâns însă de miros urât dar și de faptul că procesul de putrefacție al animalelor va infecta apele subterane. Autoritățile au dat asigurări, însă că mediul înconjurător nu va fi afectat.