Cetățenii Moldovei vor avea acces la servicii de comunicații electronice de calitate înaltă, la tarife reduse. Parlamentul a adoptat în a doua lectură un proiect de lege în acest sens, cu votul a 58 de deputați.
Astfel, telefonul mobil va putea fi folosit în Uniunea Europeană la prețul de acasă, fără costuri suplimentare de roaming. Posibilitatea va fi valabilă și pentru turiștii străini care vin în Moldova.
„Modificările legislative creează premisele necesare ca Republica Moldova să fie inclusă în zona Uniunii Europene „roam like at home”, se arată în comunicatul Parlamentului.
Totodată, documentul conține mai multe prevederi legate de protecția consumatorilor. În acest sens, cetățenii vor putea compara online și ușor ofertele operatorilor, contractele vor fi mai clare și mai transparente, iar taxele pentru portarea numerelor vor fi eliminate. De asemenea, se va returna creditul rămas neutilizat.
În același timp, proiectul de lege își propune ca serviciul 112 să devină mai eficient, prin utilizarea geolocației.
„Acest lucru va permite identificarea rapidă a locului unde se află persoanele care au nevoie de intervenția serviciilor de urgență”, se mai notează în comunicat.
În plus, serviciul 112 va putea fi utilizat de toate persoanele, inclusive de cele cu deficiențe de auz sau de vorbire, prin implementarea serviciului de comunicații totale.
Prevederile adoptate astăzi se mai referă la calitatea înaltă a serviciilor de comunicații electronice și „prevede transferul la un alt furnizor de servicii de internet prin respectarea dreptului de păstrare a numărului de telefon prevăzut în contract, scutirea de tarife pentru serviciul de portabilitate și returnarea creditului rămas neutilizat plătit în avans furnizorului”.
Legea mai încurajează și investițiile în rețele moderne, inclusive 5G, pentru o conectivitate mai bună în toată țara. Astfel, „furnizorii vor putea obține licențe pentru spectrul de frecvențe radio pentru banda largă fără fir timp de cel puțin 20 de ani, în special în conectivitatea 5G”.
În prezent, în Moldova activează 343 de entități autorizate cu dreptul de a furniza rețele și servicii electronice, iar ponderea veniturilor din furnizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice a constituit 326 de milioane de euro sau 2,1% din PIB.
Documentul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026, cu excepția capitolului care se referă la drepturile utilizatorilor finali. Acesta va intra în vigoare după 24 de luni de la data publicării în Monitorul Oficial.