Este forfotă mare în aceste zile la brutăriile din țară unde se lucrează de cu zor pentru a pregăti tradiționalele copturi pentru masa de sărbătoare. Cozonacii, pasca dulce și panettone sunt printre preferatele moldovenilor, însă tendințele actuale îi determină pe brutari să reinventeze unele rețete. Cum se desfășoară o zi la una din brutăriile don Ialoveni, aflați din reportajul ce urmează.
Până a ajunge pe masa de sărbătoarea, tradiționala pască cu brânză trece prin mânuțele gospodinelor de la brutările care adăugă fiecare ingredient cu multă grijă și atenție. Mai întâi se amestecă în malaxor făina, ouăle, drojdia, margarina și zahărul, după care aluatul este porționat.
„Biluța cântărește 150 de grame iar restul bucăților care rămân le împărțim în fitilii”.
Gospodinele au însă și ajutoare, cu ajutorul unui aparat special, aluatul este întins așa încât să aibă grosimea perfectă.
„Deci aici avem bucata de aluat de la pască. Acest laminator ne ajută ca să întindem bucata de aluat, astfel ne face nouă lucrul pe jumătate. Deja avem fitilul gata, îl mai întindem puțin și modelăm pasca”.
„Aceasta este etapa în care pasca cu brânză începe să prindă formă. Fâșiile de aluat sunt împletite în spirală”.
„Aluatul se pune în forme iar după se lasă la dospit pentru aproximativ o oră și jumătate. La final se adaugă brânza, iar pasca este pusă la cuptor.”
„După ce pasca s-a copt, o dăm în zona de răcire, după în zona de ambalare. Și deja ajunge pe mesele de sărbătoare ale oamenilor”.
„- Cât durează să faci o pască în medie?- În jur de 4 ore. Malaxare, modelare, cu tot cu coacere ia cam în jur de 4-5 ore”.
Gospodinele ne-au dezvăluit și care este ingredientul secret al unei copturi perfecte.
„Pentru o pască reușită este dragostea, buna dispoziție. Trebuie să venim la lucru cu dispoziție bună. Aluatul nu iubește energia negativă”.
Peste 50 de persoane muncesc cot la cot din zorii zilei, în aceste săptămâni, pentru a face față numărului de comenzi pentru sărbătorile Pascale.
„Această perioadă este mai încărcată. Încercăm să venim mai de dimineață, chiar cu 2 ore mai devreme. Astăzi la ora 6 am ajuns. Lucrăm până mai târziu: 9, 10 chiar și 11. Dar ne face plăcere. Această perioadă este o singură dată în an și ne bucurăm atunci când oamenii sunt mulțumiți de produsele noastre”.
Proprietarul brutăriei ne-a spus că ține cont și de tendințele actuale și își diversifică gama de produse în fiecare sezon.
„Încercăm să inovăm în fiecare an produsele de Paști. Pe lângă linia tradițională de la care nu ne abatem niciodată: cozonacul și pasca, care sunt făcute după o rețetă de acum 25 de ani, neschimbată, avem și inovație pe linia de produse cu rețete italiene, adică panettone sau colomba cu stafide sau cu ciocolată care la fel poate fi găsită în toate magazinele. Și evident că anul acesta ne-am ținut de trend și am făcut și...”. „Ruladă cu ciocolată și caramelă dar mai ales rulada cu fistic în stil Dubai.”, a menționat proprietarul brutăriei, Victor Nistorică.
Prețul produselor pascale variază în funcție de tipul acestora, a modului de preparare și de gramaj.
„Noi avem și cozonaci de la 100 de grame, de exemplu, sau panettone, care costă puțin peste 10 lei, până la produse de 500 de grame cum ar fi colomba sau panettone a căror preț poate să depășească și 150 de lei”, a subliniat proprietarul brutăriei, Victor Nistorică.
La brutăria din raionul Ialoveni, zilnic sunt pregătite sute de păscuțe, cozonaci, rulade și panettone. Cel mai mare volum de producție va fi în ajunul Paștelui când cantitatea va ajunge la peste o mie de unități pe zi.