Din vară, vom putea perfecta certificate de naștere, înregistra căsătorii, dar și divorțuri, fără să ieșim din casă. Pentru asta nu vom avea nevoie decât de internet și semnătură electronică, precizează Agenția de Guvernare Electronică. Autoritățile cred că avem potențial pentru a deveni lideri regionali la capitolul digitalizare, iar pentru asta își propun să avem disponibile, online, toate serviciile publice până în 2030.
În prezent, potrivit datelor Agenției de Guvernare Electronică, cele mai solicitate acte online de către moldoveni sunt cazierul juridic, apostila sau extrasul de la cadastru. Recent, a devenit posibilă vânzarea online a autoturismului, iar în curând vom avea parte și de servicii noi, cum ar fi căsătoria sau divorțul online.
„ Urmează să fie lansate trei sisteme foarte importante: Registrul actelor de stare civilă, care va digitaliza complet actele, vorbim de naștere, deces, căsătorie, divorț. Vorbim de registrul de stat a unităților de drept care va permite înregistrarea online a afacerii. Și vom lansa și Platforma e-consulat, care va oferi cetățenilor din diasporă acces la misiunile consulare și serviciile prestate”, a menționat directoarea Agenției de Guvernare Electronică, Nicoleta Colomeeț
De noile facilități vor putea beneficia, exclusiv, cuplurile în care care ambii parteneri dețin semnătura electronică.
Calcule oficiale arată că în prezent peste 200 de mii de moldoveni dețin o semnătură electronică, iar ASP estimează că numărul lor va crește în fiecare lună cu aproximativ 50 de mii de utilizatori, după lansarea noilor cărți de identitate.
„ Noi avem astăzi în jur de 2200-2300 de solicitări pe zi. Ne dorim să creștem într-un termen cât se poate de restrâns, până la finalul anului 2027 să acoperim cel puțin 40 la sută din populația țării, care deține semnătura electronică”, a subliniat directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu.
Până acum digitalizarea proceselor ne-a costat în jur de 43 de milioane de dolari, atât finanțări publice, dar mai ales donații. Investiția, însă, a meritat fiecare bănuț, spun autoritățile. Guvernul spune că a optimizat cheltuielile cu tocmai 30 de miliarde, iar oamenii care au apelat la servicii digitalizate au economisit și ei zece miliarde de lei.
„ Economii din perspectiva timpului economisit, drumului economisit, costurilor reduse de accesare și prestare a serviciilor publice. Mai simplu spus pentru fiecare leu investit în transformare digitală, Moldova a economisit 100 de lei”, a punctat directoarea Agenției de Guvernare Electronică, Nicoleta Colomeeț.
Moldova își propune ca, până la sfârșitul acestui an, 75 la sută din serviciile pentru antreprenori să fie digitalizate.
„ 66 la sută din serviciile pentru afaceri și 54 de procente din serviciile pentru cetățeni sunt deja disponibile online. Din totalul de cereri de servicii de la antreprenori înregistrate în 2024, 86 la sută au fost depuse online. Până în 2030 Moldova și-a propus să fie un stat 100 de procente digital. Pentru economia țării, digitalizarea poate să însemne circa cinci la sută creștere la PIB”, a menționat ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor.
Una dintre aplicațiile, care a revoluționat modul în care cetățeanul interacționează cu statul este aplicația EVO, lansată anul trecut și care este deținută acum de peste 80 de mii de moldoveni. EVO un portofel de date electronic în care sunt stocate toate actele în format digital, începând de la pașaport, buletin sau permis de conducere și unde poți solicita și achita sute de servicii. În scurt timp va fi lansată versiunea îmbunătățită, EVO 2.
O nouă etapă în procesul de digitalizare este crearea serviciilor proactive. Acestea prevăd că statul trebuie să se autosesizeze și să elibereze în anumite cazuri un act, fără ca cetățeanul să ceară acest lucru.
„Noi acum avem nașterea, în momentul în care medicul constată acest lucru în mod automat se autosesizează ASP pentru a crea certificatul de naștere, CNAS ul pentru a furniza alocația unică la naștere și indemnizația unică de îngrijire a copilului. În momentul în care statul știe că s-a născut un copil toate instituțiile trebuie să se autosesizeze, asta sunt servicii proactive, asta e viitorul și noi asta trebuie să facem”, a subliniat șeful Direcției Platforme Digitale, Agenția de Guvernare Electronică, Igor Bercu.
Datele unor sondaje realizate de Agenția de Guvernare Electronică arată că 95 la sută din cetățeni vor să acceseze serviciile publice online.