O prietenie cum rareori se întâmplă s-a înfiripat în satul Bîc din municipiul Chișinău între un bărbat și un cocostârc. Pasărea a apărut la poarta lui Feodor Cîrlig acum aproximativ o lună, iar grija și dragostea pe care i-a oferit-o bărbatul, în tot acest timp, l-a determinat pe cocostârc să nu mai plece de acolo. Acum, pasărea trăiește în gospodăria bărbatului care îl tratează ca pe un adevărat membru de familie. Îl hrănește, îl mângâie, îl dezmiardă și cel mai important, îi oferă prietenia sa.
„Tu ești frumosul meu, mânăncă, ce mulțumiți suntem, așa, bravo”.
Prietenia dintre cocostârcul Jorik și Feodor Cîrlig a început odată cu primăvara, când într-o zi, bărbatul l-a zărit pe câmpul din fața vilei sale, alături de o altă pasăre. A fost mirat să vadă că cei doi cocostârci s-au apropiat atât de tare de casele oamenilor și s-a gândit să le ducă niște apă.

„Am luat o găleată cu apă și am dus-o acolo la drum, am mai strigat de câteva ori dar nu pe nume, așa, pur și simplu făceam niște sunete ca să-i atrag atenția și când m-am uitat, a început să vină mai aproape de găleată, s-a apropiat, a băut apă și m-am gândit să-i dau ceva mâncare și m-am apropiat, cu mâna întinsă și încetișor, încetișor, vreo două zile așa dar a treia zi s-a apropiat de mine”, a menționat Feodor Cîrlig.
După câteva zile, cealaltă pasăre a zburat, însă Jorik a rămas alături de noul său amic. Bărbatul îi ducea zilnic apă și mâncare în drum, interacțiunea dintre ei era tot mai mare, iar într-una dintre zile, pasărea a decis să vină în ospeție la bărbat.
„După ce l-am hrănit și m-am jucat puțin cu el, era poarta deschisă și a mers după mine până în seră, zic poate vrea acolo, la cald, atunci era mai frig, am luat niște vreascuri, eu am venit și am luat de aici și i-am zis lui, să ia de acolo și ia și el una și a venit după mine, ne ducem acolo, îl pune, ne întoarcem încă o dată, să facem cuib, vine a doua oară, la fel, ia bețe și după mine, eu cu bețe în mână și el cu bețe în plisc”, a spus Feodor Cîrlig.
Și așa, cei doi amici au construit împreună un cuib în sera din gospodăria lui Feodor. Timp de o lună, cocostârcul și bărbatul și-au format o conexiune cu adevărat deosebită, Jorik devenind membru al familiei Cîrlig.
„Tu ești frumosul meu, da da da, îmi mulțumește”.

Feodor își răsfață amicul în toate modurile posibile, îl dezmiardă, îl mângâie și îl hrănește boierește. Îi cumpără zilnic piept de pui proaspăt, iar pasărea îl mulțumește cum poate ea mai bine.
„Ce mulțumiți suntem noi, așa, bravo, încă o dată, iaca așa, gustoșenii, piept de pui aș mânca și eu”.
Între timp, Jorik a ajuns vedetă pe TikTok. Mai în glumă mai în serios, fratele lui Feodor Cîrlig a postat un filmuleț cu interacțiunea dintre cei doi amici, iar timp de doar câteva ore, a adunat peste un milion de vizualizări și sute de comentarii.
„I-am pus tricoul, să nu-i fie frig, e îmblânzit.- Dar aveți mesaje, poate încearcă oamenii care l-au văzut pe TikTok să vină să-l atingă?- M-au telefonat, chiar și din casa unde trăim, m-au întrebat dacă se poate să venim, cu copiii. Zic eu nu pot să o țin, dacă e pe loc, putem să facem dar dacă nu-i, cum?”, a subliniat, Feodor Cîrlig.
Feodor lucrează în construcții și spune că găsește timp să vină în fiecare zi la vilă, unde cocostârcul îl așteaptă deseori la poartă.
„Tu ești frumosul meu, vino aici, vino drăguțul meu, hai vino aici, vino la mine, bravo, frumosul, ți-a fost dor, da?”
„Când vin și nu-l văd aproape, primele zile când veneam, el deja mă aștepta, când vedea mașina, el deja mă aștepta dar când nu-l văd, el e pasăre, zboară, se duce și se hrănește, cine știe dar când nu-i, ceva din interior, parcă îmi fac griji, nu a plecat de tot oare, dar mai stau și undeva peste cinci minute vine și eu îl hrănesc, îi dau apă”, a menționat Feodor Cîrlig.
Cocostârcii sau berzele albe sunt unele dintre puținele păsări mute, care scot sunete numai din lovirea celor două maxilare. Se spune că această specie poate ajunge să trăiască până la 30 de ani. Berzele albe zboară spre sud din zonele lor de reproducere din Europa, în august și septembrie, spre Africa. Acolo, ele petrec iarna în savanele din Kenya și Uganda din Africa de Sud. În aceste zone se adună în stoluri mari, care pot ajunge la o mie de cocostârci.