Vopselele utilizate la încondeierea ouălor de Paște pot fi toxice și periculoase. Din această cauză este important să alegem produse sigure și inofensive pentru sănătate. În acest sens, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), a venit cu o serie de recomandări pentru cetățeni.
Potrivit unui comunicat ANSA, vopseaua din comerț este cea mai simplă opțiune, oferind o varietate mare de culori. Consumatorii sunt îndemnați să respecte următoarele reguli atunci când le achiziționează:
- să achiziționeze vopselele din unități înregistrate de ANSA sau să opteze pentru coloranți naturali;
- să aleagă vopsea specială pentru ouă, care este sigură pentru consum. Vopselele decorative, cum ar fi cele acrilice, nu sunt comestibile;
- să verifice informația de pe ambalajul vopselelor procurate. Aceasta trebuie să reflecte, în mod explicit, denumirea şi marca producătorului (sau denumirea importatorului), să indice adresa acestuia (numărul de telefon, după caz), masa/volumul, principalele caracteristici calitative, compoziţia, aditivii folosiţi, eventualele riscuri, modul de utilizare, de manipulare, de depozitare, de conservare sau de păstrare, contraindicaţiile, termenul de valabilitate şi data fabricării;
- coloranții alimentari sunt cel mai adesea etichetați cu E pe ambalaj. Е1 - agenți coloranți; E2 - conservanți (variantă periculoasă); E4 - stabilizatori și emulgatori;
- să nu procure vopseaua neambalată și neetichetată. Nefiind cunoscută proveniența și destinația acesteia, există riscul procurării vopselelor pentru tipografie sau industria textilă.
În procesul de încondeiere se recomandă a fi alese cele mai proaspete ouă. Coaja acestora trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros. De asemenea, trebuie verificată informația despre data durabilității minimale, indicată pe produs.
În continuare, ouăle trebuie spălate bine înainte de vopsire pentru a îndepărta orice urmă de grăsime. În acest sens, pot fi șterse și cu oțet pentru o curățare suplimentare.
Dintre coloranții naturali, cetățenii pot opta pentru coji de ceapă, turmeric/curcuma, varză roșie, spanac, sfeclă roșie sau alți produși naturali nedăunători.
Totodată, este important respectarea modului de utilizare a vopselelor, iar ouăle încondeiate trebuie ținute la frigider nu mai mult de 7 zile.




























































