Războiul din Ucraina nu se va termina „prea curând”, a declarat joi vicepreședintele american JD Vance pentru Fox News, scrie Reuters. Și secretarul de stat american, Marco Rubio, spune că un acord de pace între Ucraina şi Rusia este „încă departe”.
Între timp, Rusia a atacat Ucraina cu 150 de drone, țintind în principal regiunile Donețk, Dnipropetrovsk și Zaporojie, unde o persoană a murit și 28 au fost rănite. Totodată, Ministerul rus al Apărării a precizat că, noaptea trecută, sistemele de apărare aeriană ar fi distrus 121 de drone ucrainene. Totuși, Rusia a înregistrat pierderi record: 27 de morți s-au înregistrat la fiecare kilometru capturat de Moscova în anul 2024.
UPDATE Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sybiha, a declarat că, în cadrul unui acord de pace, Rusiei nu trebuie să i se acorde dreptul de veto cu privire la aderarea Ucrainei la NATO, scrie Pravda. Sybiha a menționat că Ucraina nu va accepta „pacea cu orice preț” și a subliniat liniile roșii în negocierile de pace, descriindu-le ca fiind „clare și neschimbate”. „În primul rând, nu vom fi de acord să recunoaștem drept rusești niciun teritoriu al Ucrainei ocupat temporar”, a spus el.
UPDATE Oficialii americani au pregătit un set de opțiuni care să îi permită președintelui Donald Trump să crească presiunea economică asupra Rusiei, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune. Persoanele, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au avertizat că Trump nu a luat încă nicio decizie, deoarece eforturile diplomatice sunt în curs. Sursele au refuzat să detalieze ce opțiuni sunt pe masă și au spus că orice decizie îi aparține exclusiv președintelui, a scris Bloomberg.
UPDATE Statele Unite își mențin angajamentul de a sprijini eforturile de pace din Ucraina, dar vor face un pas în spate în privința medierii directe a negocierilor, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, citată de Kyiv Independent.
UPDATE Prin refuzul explicit de a recunoaște granițele Ucrainei, Rusia își consolidează retorica de anexare și sfidează încă o dată dreptul internațional. Declarațiile Ministerului de Externe rus vin pe fondul unui conflict care, la mai bine de doi ani de la începutul invaziei la scară largă, nu dă semne de detensionare, notează rbc.ua.
UPDATE Ministerul de Externe al Federației Ruse a transmis, joi, 1 mai, un nou mesaj în care afirmă explicit că Rusia „nu va permite niciodată” refacerea Ucrainei în granițele sale internațional recunoscute din 1991. Tonul comunicatului rămâne în nota belicoasă și revizionistă deja consacrată de diplomația de la Kremlin, iar argumentația conține acuzații grave la adresa Ucrainei și a Occidentului, fără prezentarea unor probe verificabile, relatează pravda.ua.
UPDATE Rusia a anunțat vineri că forțele sale continuă să creeze o „zonă de securitate” în zonele de frontieră ale regiunii Sumî din Ucraina, după ce au alungat trupele ucrainene din Kursk, informeazî Reuters. La rândul său, Ucraina afirmă că trupe ale sale sunt încă prezente în regiunea Kursk, unde a organizat o incursiune în luna august pentru a încerca să disloce forţe ruse din Donbas (est) şi să obţină un avantaj în eventualele negocieri de pace viitoare, dar că este îngrijorată de un posibil avans rusesc în Sumî.
UPDATE Comisarul european pentru extindere a confirmat că Bruxellesul va deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova „simultan și cât mai curând posibil”, în ciuda obiecțiilor Budapestei cu privire la aderarea Ucrainei la blocul comunitar, informează Kyiv Post.
UPDATE Președintele Zelenski a salutat acordul cu SUA ca fiind „egal”, fără clauze de îndatorare. Veniturile din exploatarea mineralelor rare și combustibililor fosili vor fi împărțite 50/50, iar un fond special de reconstrucție va investi în redresarea economică a Ucrainei, scrie Spotmedia.
UPDATE Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a confirmat faptul că jurnalistului irlandez Chay Bowes de la publicația „Russia Today” nu i s-a permis să intre pe teritoriul României, întrucât avea interdicție în acest sens, transmite G4Media.
UPDATE Președintele american Donald Trump va avea propria paradă militară, cu ocazia zilei sale de naștere. Planurile detaliate ale armatei SUA pentru organizarea unui astfel de eveniment în onoarea lui Trump, pe 14 iunie, prevăd participarea a 6.600 de soldaţi, a cel puţin 150 de vehicule, 50 de elicoptere, şapte fanfare şi, posibil, a câtorva mii de civili, anunță The Associated Press (AP), citată de news.ro.
UPDATE Potrivit surselor InformNapalm, citate de Kyiv Independent, serviciile secrete ruse pregătesc atentate simulate pe teritoriul propriu, în timpul sărbătorilor de 9 mai. Scopul ar fi acuzarea Ucrainei, discreditarea inițiativelor de pace și mobilizarea opiniei publice în favoarea războiului, potrivit Spotmedia.
UPDATE Potrivit infograficelor, au fost stabilite numele a 106.745 de victime înregistrate în războiul din Ucraina, în rândul forţelor armate ruse, dintre care 3.470 de nume fiind adăugate în intervalul 18 aprilie și 2 mai, informează BBC Serviciul Rus, relatează Rador. În anul 2024 s-au înregistrat cele mai mari pierderi în rândul forțelor ruse, raportat la întreaga perioadă a războiului din Ucraina, cel puțin 45.287 de persoane fiind ucise.
UPDATE Iuliia Svîrîdenko, ministrul Economiei din Ucraina, a anunțat că fondul creat prin acordul cu SUA ar putea deveni operațional în câteva luni, după ratificarea acordului în Parlament. Urmează semnarea altor două înțelegeri legate de forma legală și aspectele tehnice ale fondului, notează Spotmedia.
UPDATE Serviciile de securitate grecești au reținut un bărbat în vârstă de 59 de ani, un etnic grec din Georgia, suspectat că a transmis informații clasificate serviciilor de informații militare ruse. Potrivit forțelor de ordine, deținutul filma echipamente militare și instalații strategice din zona Alexandroupolis de cel puțin șase luni, scrie Adevărul.
UPDATE Avioane de tip F-16 scoase din uz au fost transportate din Arizona către Polonia, posibil pentru a fi folosite ca sursă de piese sau ca decorațiuni tactice în Ucraina. Imaginile au fost publicate de bloguri militare ucrainene, indicând o intensificare a sprijinului logistic american, scrie Spotmedia.
UPDATE Președintele Donald Trump vrea să desemneze și în SUA 8 mai drept „Ziua Victoriei” din cel de-Al Doilea Război Mondial în Statele Unite. Sărbătoarea ar coincide cu „Ziua Victoriei în Europa”, care este sărbătorită în cea mai mare parte a Europei de când germanii s-au predat în 1945. Trump a recunoscut într-o postare făcută pe Truth Social că „mulți dintre aliații și prietenii noștri” sărbătoresc deja ziua de 8 mai și consideră că America ar trebui să se alăture, deoarece „am făcut mai mult decât orice altă țară, de departe, în obținerea unui rezultat victorios”, scrie Cotidianul.
UPDATE Premierul Ucrainei a transmis vineri parlamentului că două din cele trei documente legate de acordul privind mineralele cu Statele Unite nu este nevoie ratificate, a scris deputatul Yaroslav Zheleznyak pe Telegram, potrivit Reuters. Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a înregistrat proiectul de lege pentru ratificarea acordului privind mineralele cu Statele Unite joi noapte, potrivit bazei de date parlamentare.
UPDATE Serghii Sternenko, cunoscut activist și fost lider al Pravîi Sektor în Odesa, a scăpat unei tentative de asasinat cu armă de foc, anunță SBU. O femeie a fost arestată, iar Sternenko acuză Rusia de orchestrarea atacului. Fost combatant în Revoluția Maidanului, el fusese anterior condamnat și apoi achitat pentru uciderea unui politician prorus, notează Spotmedia.
UPDATE Aproape 30 de persoane, între care un adolescent, au fost rănite în noaptea de joi spre vineri într-un atac rusesc asupra infrastructurii civile în oraşul Zaporojie, centrul administrativ al regiunii omonime din sudul Ucrainei, au anunţat responsabili locali, citaţi de AFP.
UPDATE Ministrul francez de Externe, Jean-Noël Barrot, a declarat că europenii se pregătesc pentru o nouă serie de sancțiuni împotriva Rusiei, în cazul în care Rusia refuză un armistițiu în Ucraina. Jean-Noël Barrot consideră că președintele rus, Vladimir Putin, este ”singurul obstacol în calea păcii în Ucraina”, conform cotidianului Le Figaro.
UPDATE Aleksandar Vucic a declarat joi că se va ține de cuvânt și că nu va renunța la vizita în Rusia pentru comemorarea a 80 de ani de la victoria asupra Germaniei naziste, pentru că i-a promis acest lucru omologului său rus Vladimir Putin, scrie HotNews.
UPDATE Ucraina şi Rusia sunt încă departe de a ajunge la un acord de pace în pofida unor progrese recente, a declarat joi secretarul de stat american Marco Rubio, avertizând că, fără un progres în timp util, preşedintele Donald Trump ar putea reconsidera rolul SUA în mediere, potrivit dpa, citată de Agerpres.
UPDATE Vicepreședintele SUA, JD Vance, a declarat într-un interviu acordat Fox News că războiul din Ucraina „nu se va termina în curând”. Asta este o veste proastă pentru România aflată în vecinătatea Ucrainei. Dar și pentru toată Europa care trebuie să alimenteze Ucraina cu muniție pentru a rezista în fața Rusiei, notează NewsWeek. Vance a afirmat că problema cu care se confruntă administrația americană în prezent este modul în care poate ajuta Rusia și Ucraina să „găsească un compromis” pentru a pune capăt conflictului care durează de mai bine de trei ani. Vance a adăugat însă că „depinde de [Rusia și Ucraina] să ajungă la un acord și să pună capăt acestui conflict brutal”.
UPDATE SUA ar putea să-și schimbe abordarea în ceea ce privește rolul de mediator în soluționarea războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. De acum înainte, inițiativa principală ar trebui să treacă direct în mâinile Kievului și Moscovei, a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Tammy Bruce.
UPDATE Rusia a cheltuit o sumă record pentru propaganda internațională. În 2024, televiziunea rusească de propagandă Russia Today (RT) a cheltuit o sumă record – 31,7 miliarde de ruble (aproximativ 390 de milioane de dolari americani) pentru răspândirea discursurilor Kremlinului în întreaga lume – potrivit unui raport al canalului de Telegram „Putem să explicăm”, citat de Kyiv Post, citat de G4media. Potrivit acestor date, Rusia a cheltuit o sumă record pentru propaganda internațională. Contrar legislației ruse, RT nu a raportat cheltuirea acestor fonduri bugetare.
UPDATE Administraţia Donald Trump a anunţat joi numirea unei diplomate de carieră în funcţia de nouă însărcinată cu afaceri la Kiev. Ea va fi cel mai înalt reprezentant al SUA în Ucraina în absenţa unui ambasador, notează Reuters.
UPDATE Rusia a atacat Ucraina cu 150 de drone, țintind în principal regiunile Donețk, Dnipropetrovsk și Zaporojie, unde o persoană a murit și 28 au fost rănite. Loviturile rușilor au avariat mai multe case, o clădire rezidențială, o universitate locală și o instalație de infrastructură, potrivit Biziday.
UPDATE Canalul operațional rusesc al centrului de informații rutiere a raportat în jurul orei 4 dimineața că traficul pe Podul Crimeea a fost blocat temporar, timp de aproximativ două ore și jumătate, scrie Biziday.
UPDATE Ministerul rus al Apărării a precizat că, noaptea trecută, sistemele de apărare aeriană ar fi distrus “121 de drone ucrainene: 89 deasupra teritoriului Republicii Crimeea, 23 deasupra Mării Negre, patru deasupra regiunii Krasnodar, două deasupra regiunii Oriol, una deasupra Mării Azov, una deasupra regiunii Briansk și una deasupra regiunii Belgorod“. Rușii nu au oferit date despre drone care au atins ținte și nici despre un eventual bilanț al pagubelor, dar pe rețelele de socializare au fost raportate explozii în Sevastopol, Djankoi, precum și în Saki, Novofedorivka și Kachi, unde se află aerodromuri militare, scrie Biziday.
UPDATE Volodimir Zelenski a anunțat joi sancțiuni împotriva fostului său consilier de rang înalt Oleksii Arestovici, directorului executiv al companiei naționale rusești pentru energie atomică Rosatom și altor 13 persoane, printre care și propagandiști ai Kremlinului. Pe lângă directorul executiv al Rosatom Aleksei Lihaciov și Oleksii Arestovici, cel din urmă sancționat pentru că „difuzează narative în concordanță cu propaganda rusă”, pe „lista neagră” a conducerii de la Kiev au mai intrat bloggerul Miroslav Oleșko, șeful partidului interzis „Derjava” Dmitri Vasileț, politologul Konstantin Bondarenko, fiul fostului premier prorus Mîkola Azarov, propagandista rusă Anastasia Kașevarova și alții. Arestovici rămâne fără distincțiile și premiile de stat obținute de-a lungul anilor, nu are voie să facă afaceri în Ucraina, nici măcar prin interpuși, și nici să difuzeze conținut media în Ucraina. De asemenea, activele îi sunt blocate. Kievul afirmă că aceste sancțiuni vizează protejarea securității naționale în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, scrie AlephNews.