Nicușor Dan a devenit oficial noul președinte al României. Acesta a depus jurământul în fața Parlamentului, în cadrul ceremoniei oficiale de învestire. În primul discurs din noua funcție, acesta a declarat că „va fi un președinte deschis la vocea societății” și a mulțumit celor care l-au susținut, inclusiv românilor din Republica Moldova.
Ședința solemnă a debutat cu intonarea imnului național al României, „Deșteaptă-te, române!”. Ulterior, președintele Curții Constituționale, Marian Enache, a prezentat în plenul reunit decizia CCR privind validarea mandatului lui Nicuşor Dan, în urma alegerilor prezidenţiale.
„Astăzi, aici, în Parlamentul României, considerat în mod tradiţional Praetorium al democraţiei reprezentative şi depozitarul suveranităţii naţionale, are loc ultimul act al procesului electoral de alegere a preşedintelui României: depunerea jurământului constituţional în faţa forului democratic al ţării, după validarea mandatului la Curtea Constituţională. Vă dorim mult succes în îndeplinirea mandatului dumneavoastră, fiind încredinţaţi că, în virtutea funcţiei de mediere, veţi reuşi să fiţi preşedintele tuturor românilor, atât al celor care v-au votat, cât şi al celor care nu v-au votat, că veţi garanta respectarea diferenţei şi, în special, a diferenţelor de convingeri şi de opinie, asigurând pluralismul social şi politic al societăţii româneşti, statul de drept şi identitatea naţională a României în plan intern şi în relaţiile externe!”, a declarat Enache în plen.
În continuare, Nicușor Dan a jurat cu mâna dreaptă pe Biblie și Constituție: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.
Prezent la eveniment a fost și Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cel care a binecuvântat învestitura noului președinte.
După acest moment, Nicușor Dan a ținut un discurs:
„Vă mulțumesc pentru dezbaterea impresionantă pe care ați avut-o în ultimele săptămâni indiferent de cauza pe care ați susținut-o. Români din România, din diaspora, din Republica Moldova, mulți oameni care nu s-au mai pronunțat vreodată pe politică s-au exprimat acum, arătând că sunteți interesați de direcția în care merge România. Societatea a arătat că este vie și puternică. Vă invit să continuați să fiți implicația cu toată forța socială pe care ați dovedit-o pentru a pune presiune pe statul românesc ca să reformeze. Vă asigur că voi fi un președinte deschis la vocea societății. (...)
În ceea ce privește relația cu Republica Moldova, sprijinirea parcursului său european; consolidarea și extinderea proiectelor comune în domeniul infrastructurii energetice și de transport; crearea Fondului de garantare a investițiilor românești în Republica Moldova; extinderea schimburilor culturale și academice; funcționalitatea acelor instituții care produc dificultăți: vămile și Autoritatea Națională pentru Cetățenie”.
Președintele a fost însoțit la ceremonie de către fetița lui, Aheea, care până la ora 11:35 a fost la școală. Totuși, soția a rămas acasă, cu băiețelul său, care are o mică problemă de sănătate.
Partidul AUR a scris azi dimineață într-un comunicat, că nu participă la ceremonia din Parlament, pentru că nu poate gira prin prezență o lovitură împotriva suveranității poporului. Parlamentarii AUR nu vor lua parte nici la învestirea Guvernului numit de Nicușor Dan. Iar parlamentarii de pe listele POT și SOS s-au cu spatele spre tribuna parlamentului în momentul în care președintele Biroului Electoral Central citea decizia de validare a alegerilor.
După depunerea jurământului, proaspătul președinte a participat la o ceremonie militară la Palatul Cotroceni, unde oficial, președintele interimar, Ilie Bolojan i-a predat mandatul noului șef de stat, pentru o perioadă de 5 ani.
Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din România, devansându-l în turul doi pe contracandidatul său de la AUR, George Simion cu o diferență de aproximativ 830 de mii de voturi. Deși ultimul a contestat rezultatele, Curtea Constituțională i-a respins cererea și a validat scrutinul.