Un post de televiziune din Republica Moldova a fost sancționat în premieră pentru publicitate politică nedelimitată corespunzător. Canal 5 a fost amendat cu 85 de mii de lei pentru difuzarea publicității politice mascate în favoarea fugarului penal Ilan Șor și partidelor afiliate acestuia.
Mai exact, în mai multe buletine de știri plasate pe site-ul și pe canalul de Youtube, Canal 5 a reflectat pozitiv în mod repetitiv activitatea Blocului „Victorie” și a fugarului Ilan Șor, fără a marca conținutul publicitar în acord cu rigorile legale.
„Numărul și caracterul pozitiv al materialelor analizate indică un interes vădit al serviciului „Canal 5” față de această formațiune politică și liderul ei. Este de remarcat că modul de realizare și prezentare a subiectelor nu s-a rezumat doar la chestiuni și detalii informative, evidențiindu-se caracterul publicitar al Blocului Politic „Pobeda” (cu elementele sale constitutive) și cel al liderului acestuia, Ilan Șor. Or, difuzarea conținutului editorial, ce conține elemente publicitare nemarcate corespunzător este interzisă atât de Legea publicității, cât și de CSMA”, menționează Consiliul Audiovizualului.
De asemenea, potrivit CA, s-a atestat că materialele monitorizate au caracter de promovare, „fapt care s-a manifestat prin: numărul și durata subiectelor dedicate evenimentelor organizate de către Blocul „Pobeda”; mesajelor și inițiativelor făcute publice de către Ilan Șor; utilizarea unor calificative subiective de către prezentatoare și voice-overi; repetarea insistentă a faptului că evenimentele au fost organizate de către echipa lui Ilan Șor; exprimarea unor aprecieri entuziaste ale beneficiarilor, participanților la eveniment, inclusiv mesaje de recunoștință față de organizatori și sponsori”.
„Se impune de remarcat și utilizarea unor date și evenimente importante, precum: ziua de naștere a poetului Grigore Vieru, Ziua Îndrăgostiților, Ziua comemorării celor căzuţi în războiul din Afghanistan, 1 și 8 Martie ca motive de promovare a Blocului „Pobeda” și a liderului acestuia. Or, prin contrast, niciun alt actor politic și nicio altă formațiune politică, inclusiv de opoziție, nu au beneficiat de reflectare prin apel la conotații exclusiv pozitive, așa cum s-a reținut în cazul lui Ilan Șor și Blocului „Pobeda” (cu elementele sale constitutive – partidele politice „Renaștere”, „Șansă” și „Forţa de Alternativă şi de Salvare a Moldovei” – FASM)”, se subliniază într-un comunicat al CA.
CA amintește că separarea clară a produselor jurnalistice de cele realizate în scop publicitar este obligatorie, comunicările comerciale audiovizuale urmând să fie clar identificabile și să se deosebească de conținutul editorial.
Potrivit membrului CA, Ruslan Mihalevschi, care a fost și inițiatorul controlului în discuție, mass-media are dreptul să reflecte activitatea politicienilor, dar contează mult limbajul folosit în acest sens, frecvența materialelor, accentele puse, precum și alți factori relevanți.
La rândul său, vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a ținut să precizeze că, din cuprinsul raportului de control, au putut fi constatate derapaje și deraieri de la legislația audiovizuală care depășesc obiectul monitorizării efectuate, dar care sunt alarmante și care vorbesc în mod clar despre o promovare realizată cu bună-știință în favoarea actorului politic menționat.