Implicarea politicului în justiție este cea mai gravă problemă a sistemului. Asta spun majoritatea din cei aproape 500 de procurori, avocații și judecători, care au participat la un sondaj anonim. Mai mult, aceștia cred că cele mai corupte instituții ale statului sunt Parlamentul și Guvernul, de unde se dă și tonul justiției moldovenești.
„32% din judecători, 60% din procurori și 71% din avocați sunt total de acord că politicienii influențează soluțiile judecătorilor”, a spus președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă.
Mai grav este că în capătul tunelului nu se vede lumină. Sub protecția anonimatului, cei mai mulți dintre judecători, procurori și avocați vorbesc despre o perioadă în care potrivit lor corupția mare înflorește în instituțiile guvernamentale.
„În 2025, ponderea judecătorilor care consideră că există multă sau foarte multă corupție a crescut. Preponderent, cei mai mulți respondenți consideră că în parlament sau guvern sunt cele mai mari instituții afecatate de corupție”, a spus președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă.
La fel, cei care ne fac dreptate afirmă că cea mai mare nedreptate se face în Curțile de Apel. Anume acestea, potrivit respondenților sondajului, ar fi cele mai corupte instanțe. Deși salariul unui judecător dintr-o instanță de apel începe de la 24 de mii de lei și ajunge să depășească și 36 de mii, marea majoritate a respondenților spun că fenomenul corupției este alimentat, în primul rând, de lefurile mici, dar și cumătrism.
De cealaltă parte, ministra Justiției a avut rezerve față de reprezentativitatea sondajului.
„La întrebarea percepției fenomenului de corupție de către subiecții intervievați și aici ne referim la cei aproape 500 de procurori, judecători și avocați, observ că în jur de 35% din judecători, 20% din procurori”, a spus ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Studiul a fost realizat, în ianuarie-martie, pe un eșantion de 114 judecători, 209 procurori și 153 de avocați de către compania Magenta Consulting, la comanda Centrului pentru Resurse Juridice. Organizația spune că sondajul o va ajuta să înțeleagă mai bine percepția oamenilor din sistem despre reforma justiției. Problema este că acesta are o marjă de eroare de tocmai 7,6 la sută.