Uniunea Europeană susține că Republica Moldova înregistrează progrese în reformarea justiției. Asta deși țara noastră a rămas fără procuror general, iar în instanțe numărul insuficient de judecători afectează ritmul examinării dosarelor. Aflat într-o vizită oficială la Chișinău, comisarul european pentru Justiție, Michael McGrath, a transmis că UE va continua să sprijine autoritățile moldovene, dar va urmări în paralel modul în care reformele sunt puse în aplicare. Totodată, acesta a declarat că instituțiile statului trebuie să aibă capacitatea necesară pentru a asigura o luptă eficientă cu corupția.
„Este important să avem capacitate la toate nivelele sistemului pentru a ne asigura că poate fi făcută o luptă eficientă cu corupția. Asta înseamnă și nivelul investigație, și nivelul urmăririi penale și, desigur, și în cadrul sistemului judiciar. În ceea ce privește rolul sistemului judiciar, trebuie să fie stabilite verificările corespunzătoare, trebuie să existe nivelul necesar de resurse. Noi vom continua să lucrăm împreună cu autoritățile Moldovei pentru a ne asigura că progresul făcut va continua”, a declarat comisarul McGrath.
În contextul întrevederii cu ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, oficialul european a afirmat că UE „recunoaște progresul general” și că va continua să acorde sprijin, inclusiv prin expertiză și cooperare instituțională.
În același timp, oficialul european a avertizat asupra riscurilor din perioada electorală și a dat asigurări că UE va sprijini autoritățile în combaterea propagandei:
„Fiindcă Moldova se pregătește pentru viitoarele alegeri parlamentare, aș vrea să subliniez la fel seriozitatea cu care examinăm noi riscul manipulării străine și imixtiunii străine și a amenințărilor hibride cu care vă confruntați. Aceste provocări sunt întâlnite în toată Europa, inclusiv în Moldova. În timpul alegerilor prezidențiale precedente, poporul moldovean a demonstrat reziliență în pofida faptului că s-a confruntat cu un nivel fără precedent de interferență străină. Uniunea Europeană își menține angajamentul să susțină angajamentul Moldovei pentru democrație.
Moldova nu va fi pe calea aderării la UE singură. Noi vom fi împreună cu dumneavoastră la fiecare pas. Noi deja am oferit suportul nostru și va mai veni și mai mult suport. Experții noștri sunt aici în teren, ei lucrează mână în mână pentru a asigura alegeri oneste, pentru a lupta cu o interferență străină, pentru a consolida mass-media independentă și jurnaliștii independenți și integritatea și statul de drept”.
La rândul său, ministra Justiției a admis că sunt necesare progrese suplimentare, dar susține că există o dinamică pozitivă în investigarea și judecarea cazurilor de corupție.
„Pentru anul 2024 se observă o dinamică foarte bună la examinarea cauzelor de corupție și chiar și de pronunțare a sentințelor, astfel încât, conform raportului prezentat inclusiv în Consiliul Superior al Magistraturii, pentru perioada anului 2024 au fost pronunțate în jur de 100 de sentințe pe cauze de corupție, inclusiv de condamnare. De asemenea, au devenit cunoscute în spațiul public recent că au avut loc și câteva condamnări ale unor oficiali de rang înalt”, a declarat Veronica Mihailov-Moraru.
Totodată, potrivit ministrei, instituțiile-cheie din domeniul anticorupție, precum Procuratura Anticorupție, CNA și ARBI, au raportat în ultimii ani creșteri semnificative ale numărului de bunuri sechestrate și confiscate în dosarele penale.
„Cultura juridică, calitatea justiției sunt niște obiective prioritare ale țării noastre în procesul de integrare europeană, iar noi suntem angajați să răspundem așteptărilor cetățenilor și să oferim rezultate concrete. Vreau să subliniez că în următorii ani vom performa pe segmentul justiției anticorupție și drepturile omului, inclusiv în contextul implementării foilor de parcurs aprobate recent inclusiv prin hotărâre de Guvern, astfel încât să revenim pregătiți pentru a deveni membri în Uniunea Europeană”, a punctat ministra Justiției.
Un interviu EXCLUSIV cu Michael McGrath, comisar european pentru Justiție, urmăriți duminică, de la 19:45, la „Cutia Neagră PLUS”.