Peste 33 de milioane de lei – este prejudiciul constatat de ANRE în urma unui control la Chișinău-Gaz, compania care distribuie gaze în capitală. Verificările au vizat perioada 2021–2024 și au scos la iveală nereguli în achiziții și investiții, contestate de conducerea întreprinderii.
În acest context, ANRE a venit cu recomandarea către companie de a-și spori transparența, eficacitatea și credibilitatea procesului de achiziție a bunurilor, lucrărilor și serviciilor, utilizate în activitatea licențiată.
ANRE a decis că unele investiții și cheltuieli făcute de Chișinău-Gaz în 2023 nu sunt justificate și nu le va include în viitoarele tarife de distribuție a gazelor, pentru a proteja consumatorii de costuri nejustificate. Chișinău-gaz a respins într-un comunicat acuzațiile atribuite de către ANRE și a contestat decizia:
„Considerând că Hotărârea ANRE privind rezultatele controlului inopinat efectuat la titularul de licență SRL „Chișinău-gaz” în perioada 01 ianuarie 2021 - 31 mai 2024, este una unilaterală, neîntemeiată, nemotivată, arbitrară și nejustificată, la data de 17 ianuarie 2025, SRL „Chișinău-gaz” a înregistrat Cererea prealabilă cu privire la anularea Hotărârii în cauză”.
Sergiu Tofilat, vicepreședintele Partidului Schimbării și membru al Blocului „Împreună”, a declarat că în aprilie 2024 a semnalat nereguli grave în cadrul unor licitații organizate de filialele Moldovagaz, iar ulterior s-a adresat Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și ANRE.
„Controlul a fost inițiat încă anul trecut, la solicitarea mea. Eu atunci am analizat mai multe licitații și am găsit chestii suspecte, am depus o sesizare la SIS. M-am întâlnit cu ANRE-ul, eu le-am transmis materialele și ei au inițiat un control ”.
Blocul „Împreună” critică însă faptul că hotărârea ANRE din 2024 a fost adoptată într-o ședință închisă, fără participarea publicului sau informarea Ministerului Energiei și a Agenției Proprietății Publice (APP). De asemenea, potrivit formațiunii, documentele nu au fost transmise către Procuratură sau alte instituții competente, așa cum se proceda în cazuri similare.
„Iată vedem acum rezultatele. Echipa de control de la ANRE și-a făcut treaba, dar, conducerea se pare că nu prea vrea ca lucrurile să fie cunoscute publicului. Ne-am așteptat ca după așa un caz de rezonanță, ANRE ar trebui să organizeze o ședință publică, să invite presa, să informeze Ministerul Energiei, apoi fondatorii la Moldova-gaz să transmită materiale la CNA, la procuratură, pentru că așa se făcea anterior”, a declarat Sergiu Tofilat.
Prin urmare, Blocul „Împreună” cere excluderea lui Vadim Ceban din lista candidaților la conducerea Moldovagaz, clarificări de la autoritățile centrale și solicită Agenției Proprietăți Publice (APP) să sesizeze Procuratura în legătură cu neregulile constatate de ANRE.
Sursa video: fb/Sergiu Tofilat
ANRE a venit cu o reacție și respinge acuzațiile lansate de Sergiu Tofilat în legătură cu controlul desfășurat la Chișinău-Gaz, calificându-le drept nefondate și manipulatorii:
„Deși ANRE și-a realizat misiunea în deplină corespundere cu atribuțiile unei instituții de reglementare și control, totuși domnul Tofilat a preferat să răspândească mesaje care nu doar că nu au un temei juridic, dar sunt și manipulatorii”.
Instituția precizează că verificările au fost inițiate la solicitarea SIS și că, în urma controlului au fost constatate cheltuieli ineficiente de peste 33 milioane de lei. Aceste sume nu vor fi incluse în tarifele de distribuție, așadar consumatorii nu vor fi afectați.
Contactat de TV8, șeful interimar al Moldovagaz, Vadim Ceban, nu ne-a răspuns la apeluri pentru o reacție.
Pentru Radio Moldova, acesta a calificat drept „declarații pur politice” acuzațiile aduse de reprezentanții Blocului politic „Împreună” privind presupuse fraude de milioane de lei în cadrul companiei.
Totodată, Vadim Ceban, a respins acuzațiile privind nereguli în achiziții și susține că toate procedurile au fost legale și conforme cadrului normativ din domeniul utilităților publice:
„În cadrul procedurilor de achiziții de servicii, lucrări și materiale, companiile noastre se conduc întocmai de prevederile legale în domeniul achizițiilor publice. În hotărârea de control al ANRE se menționează clar că toate procedurile au fost conforme legislației, regulamentelor și metodologiilor privind achizițiile publice în sectorul de utilități”.
Vadim Ceban critică tactica folosită de ANRE în evaluarea achizițiilor făcute de Chișinău-Gaz și susține că instituția ar fi aplicat abuziv o normă de rentabilitate care nu se aplică sectorului energetic:
„Este incorect că, în cadrul verificărilor, se pune o normă de rentabilitate arbitrară din partea regulatorului, deși acestea nu se referă la sectorul gazelor naturale și, în general, nu au aplicabilitate în sectorul energetic”.