Dată afară din PAS, deputata Olesea Stamate vrea să-și convingă foștii colegi de partid să mai schimbe o lege. De data aceasta propune ca viitorii judecători ai Curții Constituționale să fie votați de cel puțin 60 de deputați și nu de majoritate simplă, cum prevede legislația în vigoare. Propunerea vine nu doar pe final de mandat al Parlamentului, ci și cu trei luni înainte să expire mandatele a cinci magistrați de la Înalta Curte. Guvernarea nu a comentat inițiativa, dar Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale, a calificat-o drept populistă.
„Se propune instituirea unei majorități speciale la numirea judecătorilor constituționali de către Parlament. Propunerea mea este 3/5. Această modificare este justificată de necesitatea evitării politizării și numirii judecătorilor de către partidul care deține majoritatea parlamentară”, a menționat deputată independentă, Olesea Stamate.
Stamate spune că atunci când și-a formulat propunerile a ținut cont inclusiv de recomandările Comisiei de la Veneția. Ex-deputata PAS crede că judecătorii de la Înalta Curte trebuie aleși într-un proces public de analizare a dosarelor. Cât privește profilul viitorul lui magistrat, Olesea Stamate spune că aceștia ar trebui să demonstreze că....
„Nu a fost membru al unui partid politic sau nu a deținut funcții politice în ultimii 3 ani anteriori candidaturii. Acest criteriu urmărește să asigure separarea clară între activitatea politică și rolul judiciar, protejând independența și neutralitatea Curții Constituționale. Perioada de trei ani reprezintă un interval rezonabil pentru ca o persoană să se detașeze de influențele și angajamentele politice directe”, a subliniat deputată independentă, Olesea Stamate.
TV8 a încercat să obțină o reacție de la președinta comisiei parlamentare juridice. Și pentru că telefonul Veronicăi Roșca era deconectat, ne-am adresata vicepreședintelui. Vasile Grădinaru ne-a spus, însă, că va reveni cu un comentariu după ce va urmări și el înregistrarea conferinței susținute de Stamate. Alexandru Tănase, fostul președinte la Curtea Constituțională nu crede în viitorul acestei modificări legislative.
„Este absolut evidentă această tentă populistă a acestei inițiative pentru a ieși în evidență înaintea finalizării mandatului actualului Parlament. Orice încercări de a organiza tot felul de concursuri sau competiții de fațadă, fără conținut, în realitate mai mult compromite exercițiul, decât îl fortifică ori îi dă mai mult dinamism”, a afirmat fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.
Amintim că Olesea Stamate are o relație complicată cu majoritatea parlamentară după ce PAS i-a cerut să-și depună mandatul. Aceasta a ajuns în dizgrația partidului după ce presa a relatat despre eliberarea mai multor condamnați pe viață, urmare a modificărilor legislative promovate de cea care în trecut a fost unul dintre pilonii reformei justiției.
Inițiativa prin care Stamate vrea să schimbe regulile de numire a judecătorilor la Curtea Constituțională vine în contextul în care în luna august vor expira și mandatele a cinci din cei șase judecători, inclusiv a președintelui Domnica Manole.
La trei luni până la expirarea mandatelor a cinci judecători din cei șase de la Curtea Supremă de Justiție, fosta deputată PAS dată afară din partid după vine cu noi propuneri. Olesea Stamate a înregistrat o inițiativă prin care vrea ca magistrații de la Înalta Curte să fie aleși cu votul a cel puțin 60 de deputați, dar și că procesul să fie unul public.
Deși am insistat să obținem o reacție, vicepreședintele comisiei Juridice ne-a spus că este în ședință și că va reveni ulterior, iar șeful CMS nu ne-a răspuns la apeluri și mesaje.