A început sezonul ambroziei, iar asta înseamnă că persoanele alergice trăiesc un adevărat calvar. În acest sens, proprietarii sau administratorii de terenuri au datoria de a desfășura lucrări de prevenire, combatere și distrugere a plantei, în caz contrar, riscă amenzi.
Cunoscută și ca „iarba pârloagelor”, planta provoacă alergii severe în lunile de vară și toamnă, dar afectează și culturile agricole.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, ambrozia poate fi distrusă mecanic - prin cosire, smulgere sau tăiere, de 4-5 ori pe sezon, cât mai aproape de sol - și chimic, prin aplicarea erbicidelor.
Totodată, Codul Contravențional impune obligații stricte proprietarilor, deținătorilor și administratorilor de terenuri. Nerespectarea acestor obligații poate atrage sancțiuni financiare substanțiale, care pot ajunge până la 6.000 de lei pentru persoanele juridice.
Potrivit prevederilor legale, proprietarii sau administratorii de terenuri au datoria de a desfășura lucrări de prevenire, combatere și distrugere a ambroziei în perioada cuprinsă între răsărirea acesteia și apariția primelor inflorescențe. Aceste lucrări trebuie să fie realizate cu responsabilitate și eficiență, pentru a preveni răspândirea polenului alergizant.
De asemenea, autoritățile administrației publice locale sunt responsabile cu identificarea terenurilor infestate și cu transmiterea somațiilor către proprietarii sau deținătorii acestora. Ulterior, se efectuează verificări și se constată nerespectarea obligațiilor legale în privința ambroziei de către personal împuternicit.
Polenul acestei plante provoacă alergii severe, cu impact negativ asupra sănătății oamenilor. Începând cu jumătatea lunii iulie și până în septembrie, crește semnificativ numărul de alergii cauzate de acest gen. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăunciori de polen/m3. De obicei, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta în jur de 4-5 ani. În unele cazuri chiar și copii de 6 luni prezintă rinită alergică indusă de ambrozia.
Principalele simptome includ:
- afectarea mucoasei nasului și a ochilor (rinoconjuctivită), manifestată prin strănut, prurit în zona nasului și al ochilor, înroșirea și edemul mucoaselor, lăcrimare;
- accese de astm bronșic cu episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau respiraţie șuierătoare;
- afectarea pielii cu leziuni de urticarie, mâncărime şi edem dureros al ţesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele în jurul gurii, nasului, ochilor, zona genitală şi extremităţi;
- șocul anafilactic – cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc ce poate duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.
Pentru a diminua din gravitatea simptomelor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică îndeamnă:
- Reduceți perioada aflării în aer liber între orele 10:00 și 15:00, atunci când se eliberează cele mai mari cantități de polen în aer;
- Faceți duș și schimbați-vă hainele după ce veniți de afară;
- Țineți ferestrele închise atât acasă, cât și la serviciu, în mașină;
- Luați medicația necesară contra alergiei cu 2-3 săptămâni înainte de debutul sezonului de polenizare;
- Spălați regulat animalele de companie pentru a limita posibilitatea ca aceștia să aducă polen de ambrozie în interior;
- Spălați-vă frecvent pe față și pe mâini;
- Evitați uscarea hainelor afară. Particulele de polen se pot prinde de ele;
- Implicați-vă activ în nimicirea ambroziei până la înflorire.