Echipajul reţinut al navei umanitare cu destinaţia Gaza care a fost interceptată de Israel luni dimineaţa a acostat luni seara în portul israelian Ashdod. În acest context, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut repatrierea rapidă a cetăţenilor francezi de la bord. Totodată, sute de persoane, în principal tunisieni, au plecat luni la bordul unor autocare către Fâşia Gaza, cu intenţia declarată de a „sparge blocada israeliană”.
Între timp, Israelul a atacat în premieră, de pe mare, Yemenul, iar ambasadorul în Ucraina a confirmat faptul că statul său a livrat sistemele de apărare antiaeriană Patriot către Kiev.
video: yt/Associated Press
UPDATE Activista pentru climă Greta Thunberg a fost deportată din Israel marți dimineață, la câteva ore după ce iahtul pe care ea și alți activiști pro-palestinieni navigau a acostat în portul Ashdod. Thunberg a fost una dintre cele patru persoane care au semnat acorduri de plecare voluntară. Alte opt persoane, inclusiv jurista franco-palestiniană și membră a Parlamentului European Rima Hassan, au refuzat să semneze și au fost transferate într-un centru de detenție, transmite G4Media.
UPDATE Nave echipate cu lansatoare de rachete ale marinei israeliene au lovit marţi docurile portului Hodeida, situat în vestul Yemenului. Spre deosebire de atacurile anterioare efectuate din aer, atacul de marți dimineață a fost efectuat de pe mare. În atacurile anterioare, armata israeliană (IDF) a atacat Yemenul folosind forțele aeriene, scrie site-ul postului israelian de televiziune N12, conform Digi24. Luni seară, un purtător de cuvânt al IDF a emis un avertisment de evacuare în limba arabă pentru trei porturi din Yemen, toate în provincia Hodeida: portul Ras Issa, portul Hodeida și portul Salif. Purtătorul de cuvânt al IDF a menționat că avertismentul este valabil „până la o nouă notificare”. Atacul din port vine ca răspuns la recentele tiruri cu rachete şi drone ale rebelilor houthi asupra teritoriului israelian, potrivit unui comunicat al armatei israeliene, citat de AFP şi EFE, preluate de Agerpres. „În această dimineaţă (marţi), nave lansatoare de rachete ale marinei israeliene au lovit ţinte aparţinând regimului terorist al houthi în portul Hodeida ca răspuns la acţiunile agresive ale regimului houthi faţă de statul Israel, în special lansări de rachete şi drone împotriva teritoriului şi cetăţenilor israelieni”, precizează armata în comunicat.
UPDATE Iranul a afirmat luni că informații despre siturile nucleare israeliene pe care pretinde că le-a obținut îi vor permite să „riposteze împotriva oricărui atac” al Israelului asupra instalațiilor sale, notează AFP, conform Agerpres. Televiziunea de stat iraniană a relatat sâmbătă că Iranul a obținut documente „sensibile” despre Israel, în special despre instalațiile sale nucleare, pe fondul tensiunilor legate de programul nuclear al Teheranului, pe care liderii israelieni îl consideră o amenințare existențială.
UPDATE Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut repatrierea rapidă a cetăţenilor francezi implicaţi în scandalul navei deviate de israelieni. Nava în care se mai aflau, printre alţii, europarlamentara franceză Rima Hassan şi activista Greta Thunberg, a încercat să ajungă în Gaza, transmite Mediafax. Ministerul israelian de Externe a transmis luni că ambarcaţiunea a fost deviată şi va acosta în Israel, de unde pasagerii săi ar trebui să se „întoarcă în ţările lor”. Velierul „se află în siguranţă pe drumul său spre ţărmurile Israelului. Se aşteaptă ca pasagerii să se întoarcă în ţările lor”, a comunicat ministerul.
UPDATE Echipajul reţinut al navei umanitare cu destinaţia Gaza care a fost interceptată de Israel luni dimineaţa a acostat luni seara în portul israelian Ashdod, potrivit Ministerului israelian de Externe, potrivit CNN, transmite News.ro. Cei aflaţi la bordul navei de ajutor Madleen, inclusiv suedeza Greta Thunberg şi alţi activişti proeminenţi, au fost supuşi unor examinări medicale luni seara, a declarat Ministerul de Externe. La sosirea la Ashdod, activiştii au fost duşi într-o cameră pentru a li se arăta o proiecţie a „filmului de groază care documentează masacrul din 7 octombrie” efectuat de Hamas, potrivit ministrului israelian al apărării, Israel Katz. „Când au văzut despre ce este vorba, au refuzat să continue vizionarea”, a susţinut Katz.
UPDATE Sistemele de apărare antiaeriană Patriot care protejau anterior spațiul aerian al Israelului au fost desfășurate în Ucraina a dezvăluit Michael Brodsky, ambasadorul Israelului în Ucraina într-un interviu, transmite Digi24. „Există un sistem foarte bine cunoscut aici în Ucraina - sistemul Patriot - care ne-a salvat la începutul anilor 1990, în timpul primului Război din Golf. Atunci, am primit sisteme Patriot din partea Statelor Unite. Și, apropo, aceste sisteme sunt acum în Ucraina. Acestea sunt sisteme israeliene care au fost în serviciu în Israel la începutul anilor 1990. Am fost de acord să le transferăm Ucrainei. Din păcate, acest lucru nu a fost discutat pe larg, dar când oamenii spun că Israelul nu a oferit ajutor militar, nu este adevărat”, a spus ambasadorul.
UPDATE Sute de persoane - în principal tunisieni - au plecat luni la bordul unor autocare către Fâşia Gaza, cu intenţia declarată de a „sparge blocada israeliană”, după peste un an şi jumătate de război, anunţă organizatorii, relatează AFP, conform News.ro. Caravana „Soumoud” („Rezistenţă”) nu duce ajutoare umanitare, ci se vrea un „act simbolic” de susţinere a Fâşiei Gaza, prezentată de către ONU drept „cel mai înfometat loc din lume”, potrivit activistei Jawaher Channa, o purtătoare de cuvânt a Coaliţiei care o orgenizează.
UPDATE Donald Trump a anunțat o nouă reuniune joi între Statele Unite și Iran cu privire la programul nuclear al Teheranului, precizând că discuțiile se lovesc în continuare de problema îmbogățirii uraniului, notează AFP, conform Agerpres. Întrebat despre propunerea de acord pe care iranienii au spus că o vor prezenta „în curând”, președintele american a declarat: „Avem o reuniune cu Iranul joi, așa că vom aștepta până joi”. „Ei vor îmbogățirea (uraniului), nu pot avea îmbogățirea” uraniului, a continuat el, în timp ce Iranul și Statele Unite au avut cinci runde de discuții din aprilie, mediate de Oman.