Gătitul și consumul de alimente în aer liber pe timp de caniculă poate duce la intoxicații alimentare, avertizează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Riscul crește semnificativ dacă produsele sunt păstrate sau preparate în condiții necorespunzătoare.
Potrivit unui comunicat al ANSA, alimentele perisabile trebuie transportate în lăzi frigorifice cu gheață sau gel congelat și păstrate la temperaturi de cel mult 4°C. Carnea crudă poate fi pusă în ladă cât este încă înghețată, pentru a rămâne rece mai mult timp.
Pentru a evita contaminarea încrucișată, carnea crudă trebuie ambalată separat, iar fructele și legumele trebuie spălate bine înainte de a fi puse în lada frigorifică.
Fructele și legumele trebuie spălate și uscate înainte de a fi puse în lada frigorifică, iar igiena mâinilor și a ustensilelor este esențială. În lipsa apei curente, se pot folosi ulcioare cu apă, săpun și prosoape de unică folosință.
Suprafețele, tacâmurile și platourile trebuie păstrate curate atunci când se pregătește mâncarea.
Pentru grătare, carnea trebuie cumpărată din surse autorizate și marinată doar în condiții de igienă, la rece. Marinada folosită la carnea crudă nu trebuie reutilizată. Alimentele gătite trebuie menținute fierbinți până la servire, iar tacâmurile folosite pentru carnea crudă nu trebuie folosite și după preparare.
„Nu lăsați alimentele servite la picnic în „Zona de pericol” - între 4 °C și 60 °C - mai mult de 2 ore sau 1 oră dacă temperaturile exterioare sunt peste 30 °C. În astfel de condiții, bacteriile din alimente se pot înmulți rapid și pot provoca toxiinfecții alimentare”, transmite ANSA.




























































