Medicii trag un semnal de alarmă după ce, de la începutul toamnei, 18 persoane s-au intoxicat cu ciuperci. Șapte dintre cazuri au fost înregistrate doar în ultimele zile. Toate victimele au avut nevoie de intervenția echipelor medicale de urgență, iar majoritatea au fost spitalizate.
Potrivit unui comunicat al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), primul caz recent a fost raportat pe 14 octombrie, în orașul Nisporeni, unde două femei de 40 și 61 de ani au ajuns la spital cu simptome severe după ce au consumat ciuperci preparate acasă.
Două zile mai târziu, pe 16 octombrie, ambulanța a fost chemată în satul Danu, raionul Glodeni, unde cinci membri ai unei familii s-au intoxicat după ce au mâncat ciuperci culese din pădure.
În total, în perioada 1 septembrie - 13 octombrie 2025, echipele de urgență din toată țara au intervenit în 11 cazuri de intoxicație cu ciuperci, dintre care 10 persoane au necesitat spitalizare.
Medicii avertizează că cele mai multe cazuri se înregistrează în mediul rural, unde oamenii sunt obișnuiți să culeagă și să consume ciuperci din păduri, fără a le verifica proveniența:
„Simptomele intoxicației pot apărea de la câteva minute până la câteva ore după consum și includ greață, vomă, amețeli, slăbiciune, tulburări de vedere sau chiar halucinații”.
Autoritățile îndeamnă cetățenii să apeleze imediat 112 la primele semne de intoxicație și să evite consumul ciupercilor necunoscute sau culese din locuri nesigure.
































































