Un lot de 5 tone de ulei de palmier a fost oprit de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) direct în depozitul importatorului, înainte ca produsul să ajungă în magazine. Inspectorii au descoperit că acest ulei conținea o cantitate prea mare dintr-o substanță considerată periculoasă pentru sănătate.
Potrivit unui comunicat al ANSA, în ulei a fost găsită o concentrație de 3-MCPD și esteri ai acizilor grași de 3-MCPD de 4500 micrograme per kilogram, în timp ce legea permite cel mult 2500. Cu alte cuvinte, lotul depășea aproape dublu limita admisă și a fost declarat neconform pentru consum.
ANSA explică faptul că 3-MCPD este un contaminant de proces, adică o substanță care se formează în timpul rafinării uleiurilor la temperaturi foarte înalte. Uleiul de palmier este cel mai expus la acest risc, din cauza compoziției lui, care favorizează formarea acestor compuși chimici în timpul prelucrării.
Experții europeni în siguranța alimentelor au stabilit că asemenea contaminanți pot afecta sănătatea dacă se regăsesc în cantități mari în alimentație, motiv pentru care nivelul lor este strict limitat prin legislație.
Autoritatea dă asigurări că uleiul problematic nu a ajuns în comerț. Lotul urmează fie să fie returnat producătorului, fie să fie distrus, decizia urmând să fie luată de importator împreună cu inspectorii ANSA și sub supravegherea acestora.




























































