politic

Maia Sandu: R. Moldova va depune cerere de aderare la UE. Când și cum se va întâmpla acest lucru, veți fi informați

02 марта 2022, час 18:45
Делиться:

„Republica Moldova va depune cerere de aderare la Uniunea Europeană. Când și cum se va întâmpla acest lucru, veți fi informați neapărat”. Așa a răspuns președinta țării, Maia Sandu, când a fost întrebată într-o conferință de presă despre posibilitatea ca Republica Moldova să depună cererea de aderare în regim de urgență, la fel ca și Ucraina. 

Totodată, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a dat asigurără că UE respectă decizia R. Moldova de a adera la Uniunea Europeană. 

„UE este o organizație deschisă pentru oricine și orice țară care vrea să se alăture. Sunt reguli pentru asta, iar primul pas este de a depune cererea în calitate de membru. Este o decizie suverană a fiecărei țări de a depune sau nu cerere. Este decizia suverană a R. Moldova de a depune o asemena cerere. Dacă R. Moldova va decide să o depună, trebuie să decidă când. Sprijinim dreptul RM de a-și alege politica externă, vom continua să acționăm în baza Acordului de Asociere”, a dat asigurări Josep Borrell.

Parlamentul European a votat marți, 1 martie, o rezoluție în care propune să fie acordată Ucrainei perspectivă de aderare la Uniunea Europeană. Deputații europeni au propus Comisiei Europene să dea statut de candidat la aderare în UE Ucrainei. Rezoluția a fost aprobată cu 637 de voturi „pentru”, doar 13 europarlamentari au fost „împotrivă”, 26 s-au abținut.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram