social

Procurorul suspendat, Ruslan Popov, ar putea fi demis din funcție. CSP i-a dat mână liberă procurorului general Robu

17 февраля 2022, час 12:09
Делиться:

Adjunctul procurorului general suspendat, Ruslan Popov, ar putea fi demis din structura Procuraturii Generale.  Consiliul Superior al Procuraturii  (CSP) i-a dat mână liberă procurorului general interimar, Dumitru Robu, să decidă.

„A lua act de demersul procurorului general interimar și a remite materialele aferente subiectului procurorului general interimar pentru demararea procedurilor administrative”, a declarat președinta CSP, Angela Motuzoc,  după aproximativ o oră de deliberări. Totodată, s-a anunțat că doi membri ai CSP au formulat opinii separate, care vor fi ulterior făcute publice.  

Reamintim că, săptămâna trecută, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a solicitat demiterea lui Ruslan Popov pe motiv că ultimul ar fi trebuit să depună cerere pentru angajare într-o altă funcție vacantă din cadrul Procuraturii, după suspendarea din funcție a procurorului general, Alexandru Stoianoglu, la 5 octombrie 2021.  La rândul său, procurorul suspendat Ruslan Popov a considerat că această interpretare este ilegală. El a menționat că nici nu avea cum să depună o asemenea cerere având în vedere faptul că, din octombrie anul trecut și până în prezent, s-a aflat sub măsuri preventive.

Atunci, CSP a decis amânarea pronunțării unei decizii pentru a studia materialele cauzei și a-i prezenta lui Popov lista funcțiilor vacante pentru care poate aplica.

În cadrul ședinței de joi, 17 februarie, Ruslan Popov s-a arătat revoltat de faptul că în lista care i s-a prezentat nu au fost incluse toate funcțiile vacante, inclusiv de conducere și a acuzat membrii CSP de abuz.

„Orice ascundere sau omisiune a funcțiilor vacante este, de fapt, un abuz sau o depășire a atribuțiilor de serviciu”, a spus Popov.

În replică, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat că Procuratura nici nu poate oferi toate informațiile reieșind din faptul că instituția urmează să fie restructurată, iar pentru funcțiile de conducere, la care ar pretinde Popov, sun „organizate concursuri”.

Mai precizăm că adjunctul procurorului general suspendat, Ruslan Popov, consideră că nu există temei legal pentru a fi transferat într-o altă funcție și, cu atât mai mult, de a fi demis. Întrucât, așa cum a fost suspendat din funcție procurorul Stoianuglu, automat au fost suspendați din funcție și adjuncții săi. Respectiv, așa cum, poate fi restabilit Stoianoglu, pot fi restabiliți și adjuncții săi.

Popov a declarat anterior că are de gând să conteste decizia CSP în instanța de judecată.

TV8 reamintește că adjunctul procurorului general, suspendat din funcție, Ruslan Popov, a fost reținut în luna octombrie anul trecut după ce procurorii și mascații de la SIS au efectuat la el acasă, dar și la sediul PG mai multe percheziții. Din octombrie până în prezent, Popov a fost în arest preventiv, arest la domiciliu, iar acum este sub control judiciar. Popov este suspectat de îmbogățire ilicită. Anterior, Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat o serie de anchete despre averea și presupusele afaceri camuflate ale lui Ruslan Popov. Reporterii au scris despre afacerea din agricultură a procurorului, înregistrată pe numele tatălui său, un frigider pentru păstrarea fructelor, locuința și mașinile sale de lux.

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram