politic

Maia Sandu face apel la calm. „Nu există premise pentru ca RM să fie implicată în acțiuni militare”

25 февраля 2022, час 21:48
Делиться:

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că nu sunt semne ale unei posibile operațiuni militare în țara noastră. Totuși, un „scenariu prost” nu poate fi exclus în totalitate. Asta a declarat șefa statului în cadrul ediției de vineri a emisiunii „Bună Seara” de la Moldova 1. 

„Siguranța cetățenilor este prioritatea noastră și vreau să știți că și zi, și noapte, analizăm lucrurile, ne pregătim, încercăm să facem totul așa încât să fim cu toții în siguranță. Evident că există și scenarii proaste. Nimeni nu poate să spună sau să excludă în totalitate riscul unui scenariu prost pentru Republica Moldova. Dar pentru moment, noi credem că nu există premise pentru ca RM să fie implicată în acțiuni militare”, a spus președinta țării. 

Sandu a argumentat de ce, momentan, nu există pericolul ca Republica Moldova să fie atacată de ruși.

„Un argument în acest sens este faptul că, în cazul Ucrainei, au existat avertizări foarte clare din partea serviciilor țărilor străine și, în special, serviciilor SUA, despre atacul care se pregătea împotriva Ucrainei. În cazul RM, nu există aceste informații și asta este un argument în plus să spunem că nu există premise pentru riscuri militare pe teritoriul Republicii Moldova”, a explicat șefa statului.

Nu se observă schimbări semnificative în zona transnistreană, acolo unde este dislocată armata Rusiei. Totodată, instituțiile statului monitorizează permanent situația din stânga Nistrului, a spus președinta.

„Zona principală de atenție sunt raioanele din stânga Nistrului și instituțiile noastre, și nu vorbim doar de SIS, și Ministerul de Interne sunt cu ochii pe evoluțiile de acolo. Nu s-au văzut lucruri foarte diferite de ce s-a făcut până acum. În aceste zile, se văd anumite schimbări, dar pentru moment, nu există informații care ar conduce la concluzia că acolo se pregătește ceva. Evident, nu putem să excludem acest lucru pe teritoriul RM, în raioanele din stânga Nistrului, știm cu toții, că există o armată străină a Federației Ruse și asta presupune un risc despre care noi am vorbit în toți acești ani”, a mai menționat Maia Sandu.

Președinta dă asigurări că RM este pregătită și pentru cea mai dificilă situație, în caz de necesitate.

„Noi am muncit în aceste săptămâni, în ultimele luni, chiar dacă nu am vrut să acceptăm că un asemenea scenariu este posibil, dar a fost datoria noastră să ne pregătim și pentru cel mai dramatic scenariu și am avut grijă să avem niște procese începute în instituțiile noastre, să avem niște reguli clare”, a reiterat Sandu.

Șefa statului a precizat că circa 25.000 de ucraineni au trecut hotarele țării noastre și că actele acestora sunt verificate. De aceea, a fost suplimentat numărul celor care lucrează la Poliția de Frontieră și la vamă.

„Astăzi, aveam în jur de 25.000 de cetățeni ucraineni, care au intrat în RM. O parte dintre ei decid să rămână aici, o parte vor să plece mai departe, dar pentru toți trebuie să asigurăm acest prim ajutor și instituțiile statului, dar și cetățenii sunt foarte săritori și mă bucură enorm acest lucru”, a zis Maia Sandu.

Președinta Republicii Moldova a adăugat că „se lucrează cu toate instituțiile statului din 24 în 24” , dar și că trebuie să fim calmi și vigilenți.

Abonează-te la pagina de Telegram TV8.md pentru a fi la curent: https://t.me/tv8md

Делиться:
Подпишись на TV8.md: Facebook, Telegram, YouTube, Instagram и TikTok!
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram