/ВИДЕО/ Ultima Oră! Statele Unite anunță sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor

26 октября 2022, час 17:39

SUA au introdus sancțiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni, fugiți din țară. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc și deputatul fugar Ilan Șor. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de ambasadorul SUA, la Chișinău, Kent D. Logsdon.  Sancțiunile prevăd inclusiv faptul că cei doi nu pot intra pe teritoriul Statelor Unite ca și imigranți sau non-imigranți. 

Soția lui Ilan Șor, Sara Șor, cunoscută cu numele de scenă Jasmin, este vizată și ea de sancțiuni, dar și alte entități sau persoane asociate celor doi oligarhi din Republica Moldova, pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegeri, susținută de Kremlin. „Orice active și interese ale lor, aflate în SUA, sau deținute din SUA sunt blocate”, a declarat Kent Logsdon. 

De asemenea, interdicțiile presupun și efectuarea oricăror tranzacții sau furnizarea de fonduri de către ei sau în beneficiul oricărei persoane din Republica Moldova. Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a constatat că Vlad Plahotniuc se face responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Acesta a fost inclus în lista de sancțiuni Global Magnitsky Act. Autoritățile americane au confirmat că Vlad Plahotniuc a capturat și corupt instituțiile judiciare și ale statului de drept din Republica Moldova. Plahotniuc a folosit banii din corupție și a influențat politicul pentru a elimina rivalii politici și pentru a-și subordona justiția din țară.

Concomitent, OFAC a constatat că Ilan Șor, care este și el printre beneficiarii furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse. Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova. Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE. Pe lângă cei doi, în listă se mai regăsește omul de afaceri rus Igor Ceaika, un apropiat al fostului președinte alt țării, Igor Dodon.

„Statele Unite demonstrează încă o dată că vă sunt alături în combaterea corupției și protejarea democrației pe care ați câștigat-o cu greu”, a spus Logsdon.

Amintim că membrii Comisiei de Relații Externe a Senatului și a Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei din Congresul Statelor Unite ale Americii (SUA) au semnat la sfârșitul lunii iulie o scrisoare deschisă către președintele american, Joe Biden, în care i-au cerut să introducă sancțiuni împotriva lui Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor. 

Liderii din Congresul SUA îi cer lui Joe Biden să impună sancțiuni împotriva lui Plahotniuc, Platon și Șor
Спасатели предупреждают: большинство водоемов в Молдове не пригодны для купания
/ВИДЕО/ Спасатели предупреждают: большинство водоемов в Молдове не пригодны для купания
«Все настроены позитивно. Так Путину и передайте». Зеленский — о контрнаступлении Украины
«Все настроены позитивно. Так Путину и передайте». Зеленский — о контрнаступлении Украины
В Днестре утонул 21-летний парень
В Днестре утонул 21-летний парень
Очередная отмена: пассажиры рейса FlyOne устроили скандал в аэропорту Кишинева
/ВИДЕО/ Очередная отмена: пассажиры рейса FlyOne устроили скандал в аэропорту Кишинева
Ночная атака на Одесскую область: погибло три человека
Ночная атака на Одесскую область: погибло три человека

Майя Санду выступает в Европейском парламенте / LIVE /

18 мая 2022, час 16:07

В среду, 18 мая, президент Молдовы Майя Санду выступает в Европейском парламенте. Предлагаем посмотреть исторический момент вместе.

 Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
/ВИДЕО/ Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
Лукашенко помиловал россиянку Софью Сапегу. Ее передадут в Россию
Лукашенко помиловал россиянку Софью Сапегу. Ее передадут в Россию
Спыну подает в суд на Усатого: "Мне нечего с вами обсуждать, вы придете в суд"
/ВИДЕО/ Спыну подает в суд на Усатого: "Мне нечего с вами обсуждать, вы придете в суд"
Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
/ВИДЕО/ Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
/ВИДЕО/ В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
TelegramWhatsappViber
Отправить нам новость

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram