Amnesty International Moldova, în colaborare cu Ministerul Educației al Republicii Moldova, a organizat un stagiu de formare a profesorilor ce vor pilota, în anul de învățământ 2017-2018, curricula și auxiliarele didactice pentru cursul opțional Educație pentru Cetățenie Democratică/Educație pentru Drepturile Omului. La școala de vară au participat 10 învățători de clasele primare și 10 profesori de gimnaziu, care vor realiza, săptămânal, câte o oră de ECD/EDO, în clasele I-IX.

În cadrul stagiului, profesorii au fost implicați în sesiuni tematice, în cadrul cărora au fost abordate subiecte precum conceptul despre drepturile omului, drepturile copilului, ca o relație dintre titularii de drepturi și titularii de obligații; abordările didactice de învățare despre, prin și pentru cetățenie și drepturile omului; reperele conceptuale ale disciplinei opționale ECD/EDO; cadrul ERRE, ca și schemă de elaborare și realizare a demersului didactic la disciplina opțională ECD/EDO; exigențele proiectării în cadrul disciplinei ECD/EDO. De asemenea, formatorii au venit cu sugestii metodologice pentru realizarea demersului didactic la disciplina opțională ECD/EDO și sugestii de evaluare.

După ce vor pilota proiectele didactice, propuse de autorii cursului, profesorii vor reveni cu propuneri de optimizare a materialului elaborat. Materialele pilotate vor fi editate și propuse pentru aprobare Ministerului Educației și Consiliului Național pentru Curricula, în anul 2018.

Activitatea are loc în baza Acordului de Colaborare dintre Amnesty International Moldova și Ministerul Educației al RM și este finanțat de către Ambasada Regatului Olandei.

Acordul de Colaborare dintre AIM și ME are ca scop edificarea unui cadru normativ pentru favorizarea respectării Drepturilor Omului, crearea unei culturi a Drepturilor Omului, prin formarea competenţelor moral-civice şi acţional-strategice, deprinderea persoanelor, atât a tinerilor cât şi a profesorilor, să perceapă relevanţa cadrului de subiecte în domeniul drepturilor omului importante pentru o viaţă demnă,implicarea persoanelor, atât a tinerilor cât şi a profesorilor, prin educarea lor, în crearea unui sistem complex de valori.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!