Tânărul decedat în penitenciar, Andrei Braguța, nu trebuia plasat în arest, ci într-o instituție medicală specializată. Cel puțin așa susțin juriștii de la „Promo-Lex”. Potrivit lor, procurorul trebuia cunoască despre starea psihica a reținutului încă din primele zile de detenție, iar judecătorul a încălcat legea atunci când a emis mandat de arestare fără a examina starea generala a lui Braguța. Judecătorul nu avea cum să nu vadă comportamentul deviant al acestuia și semnele vădite de tortura de pe fața lui.

Apărătorii susțin că procurorul urma să-și dea seama deja după 3 zile de arest, că starea lui Andrei Braguța este cauzată de o boală și nu de alcool sau droguri.

Respectiv, trebuia să-și ridice întrebări legate de starea de responsabilitate a persoanei. Respectiv, el nu trebuia să depună un demers de aplicare a măsurii preventive arestului, în această ipoteză, dar cel puțin trebuia să depună un demers ca persoana să fie internată în instituție psihiatrică”, spune Vadim Vieru, avocat „Promo-LEX”.

Dar chiar dacă se făcea abstracție de starea psihică a deținutului, arestul preventiv în privința acestuia nu era necesar.

Nu exista anumite riscuri de lichidare a probelor, nu existau riscuri de influențare a martorilor, persoana are un cazier juridic curat”, spune Vieru.

Era obligația imperativă a procurorului să ia măsuri ca el să nu ajungă în arest în condiții de detenție ordinare, dar într-o instituție specializată… Cu atât mai mult era obligația judecătorului care asigură controlul măsurilor procesuale. Ambii „actori” sunt în egală măsură responsabili de cele întâmplate”, a completat Dumitru Sliusarenco, avocat „Promo-LEX”.

Despre judecător, avocatul spune că acesta nu putea să nu observe starea în care era tânărul. Apărătorii au reamintit că din cauza magistratului Iurie Obadă, care i-a dat acum arest lui Braguța, în anul 2011 Republica Moldova a fost condamnată la CEDO tot pentru aplicarea abuzivă a arestului.

Cel puțin din imaginea pe care o vedeți, se vede foarte bine, în gura acestuia, urme de sânge și se mai văd unele mici leziuni pe fața sa. Vedem o situație în care iarăși se comite o violare gravă a Convenției Europene a drepturilor omului de către un judecător care deja a fost sancționat”, a declarat Avocatul Prom-LEX, Vadim Vieru.

Acum, acțiunile magistratului sunt investigate de Inspecția Judiciară din cadrul CSM.

În cazul în care se constată că, pe parcursul examinării, persoana are un comportament sau este bolnav, sau are un comportament poate inadecvat în acest sens urmează să se dispună verificarea sănătății și să fie persoana, mai bine spus nu plasată în arest dar să fie plasată pentru a fi efectuată o expertiză. În caz că se constată că judecătorul a încălcat procedura sau a încălcat alte temeiuri, atunci urmează să se pornească procedură disciplinară și, până la urmă, judecătorul să fie sancționat”, a declarat Victor Micu, președinte CSM.

Am încercat să obținem o reacție de la magistratul Iurie Obadă. La Judecătoria Ciocana, unde acesta își exercită funcția, ni s-a comunicat, însă, că el se află în concediu. Avocații au sesizat deja Consiliul pentru Prevenire a Torturii din cadrul Consiliului Europei în legătură cu acest caz, dar și raportorii speciali din cadrul ONU. Tânărul Andrei Braguța a decedat la 26 august, în penitenciarul numărul 16 Pruncul, la doar 10 zile de la reținerea sa. Procuratura a inițiat o cauză penală pentru tortură și rele tratamente. Trei polițiști și patru deținuți au statut de bănuiți.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!