Primăria municipiului Chişinău organizează în perioada 1 - 15 septembrie 2017, procedura de vot pentru proiectele depuse spre finanţare din fondul Bugetului Civil. Astfel, fiecare cetățean poate vota pentru unul din proiectele participante în concurs.

Până la încheierea procedurii de vot au mai rămas cinci zile, iar în acest răstimp unele proiecte au reușit deja să acumuleze mii de voturi. În proiectele mari, cele mai multe voturi le-au acumulat următoarele idei:

– Curtea dintre blocuri – un bun comun. Prevede o serie de activități participative cu implicarea, și din inițiativa locuitorilor a trei blocuri adiacente unui teren comun în vederea reabilitării și reamenajării zonelor de recreare, agrement, socializare și participare civică în cartierului din sectorul Ciocana (str. Pentru Zadnipru 4/1,2,3). Acest proiect a acumulat 5401 voturi(22,0%);

– Reparația supravegherea drumurilor constituie confortul, liniștea și siguranța adulților, pietonilor și şoferilor. Acest proiect prevede repararea drumului din apropierea blocurilor locative Cuza Vodă 13/3, 13/5, 13/8 …, cât și a altor blocuri din vecinătate, spre mai multe grădinițe și instituții de învățământ din zonă. Până acum proiectul a fost de 4411 (18,0%);

– Reamenajarea terenului de joacă pentru copii din curtea blocurilor de locuințe din bd. Mircea cel Bătrân 29/1, 29/2, 29/3. Proiectul a acumulat 4354 de voturi (18,0%).

În cadrul proiectelor mici, cele mai populare idei sunt:

– „Aleea terapeutică – o alternativă de relaxare” – 841 de voturi (24,0%);

– Promovarea sterilizării animalelor de companie în municipiul Chișinău – 337 de voturi (9,0%);

– Restaurarea terenului de joaca din ograda blocurilor locative str. Gheorghe Madan 46, Posta Veche, sectorul Râşcani – 332 de voturi (9,0%).

Proiectele pot fi votate pe site-ul Primăriei, AICI.

În anul curent, cetăţenii au depus spre finanţare prin mecanismul bugetării participative 53 de proiecte. Din acestea, 50 au fost acceptate şi propuse spre procedura de vot. Valoarea proiectelor depuse este de peste 4,2 milioane lei, iar cofinanţarea din partea grupurilor de iniţiativă este de 1,4 milioane lei, în condiţiile în care din bugetul municipiului Chişinău pentru implementarea bugetării civile a fost alocat 1 milion de lei. De asemenea, au fost colectate peste 4700 de semnături din partea cetăţenilor pentru susţinerea proiectelor.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!