După ce Comisia Electorală Centrală a decis că referendumul de demitere a primarului general Dorin Chirtoacă va avea loc pe 19 noiembrie, liderul PL, Mihai Ghimpu, a adresat mai multe replici dure la adresa CEC, menționând că aceasta nu este o instituție independentă, așa cum prevede legislația și că e subordonată guvernării.

„CEC nu este o instituție independentă, cum prevede legislația, dar subordonată guvernării (PD), fapt confirmat prin solicitarea CEC-ului adresată Oficiului Teritorial Chișinău a Cancelariei de Stat (OTC CT), privind legalitatea deciziei CMC, „Cu privire la stabilirea datei Referendumului local pentru revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, dl Dorin Chirtoacă”. Răspunsul OTC CT, că decizia CMC este legală, a fost luată ca bază de CEC, în detrimentul prevederilor Codului electoral, care prevede că referendumul local nu poate fi numit mai târziu de 45 de zile din ziua adoptării deciziei instanței de judecată”, a scris Mihai Ghimpu.

Liderul PL susține că o dată ce decizia CMC a fost atacată în instanța de judecată, CEC era obligat să nu examineze numirea datei de desfășurarea a referendumului local, până la emiterea unei hotărâri de către instanța de judecată, iar un grup de deputați a sesizat Curtea Constituțională cerând declararea art. 177, aln. (2) din Codul electoral (revocarea primarilor) ca fiind neconstituțional.

„Partidul Liberal cu forțe proprii a reușit să oprească referendumul populist și anticonstituțional al lui Dodon, prin care se dorea îngenuncherea istoriei românilor și întoarcerea acestei republici definitiv și ireversibil cu fața spre est”, a menținat Ghimpu.

Liberalul a conchis că va ataca în instanța de judecată decizia Comisiei Electorale Centrale.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!