/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și alerta ISW. Ucraina a retras tancurile Abrams de pe linia frontului

/FOTO. VIDEO/ Judecătorii, convocaţi la Adunarea Generală. Aleg noua componență a CSM și a Colegiului Disciplinar

missing
20 octombrie 2017, ora 12:25

În cadrul adunării urmează să se aleagă 6 membri permanenţi în cadrul CSM, din rândul judecătorilor câte 2 reprezentând Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), curţile de apel şi judecătoriile, cât şi 2 membri supleanţi în CSM.

De asemenea, magistraţii trebuie să voteze pentru desemnarea a 5 membri permanenţi în Colegiul Disciplinar din subordinea CSM, din rândul judecătorilor: 2 reprezentând CSJ, 2 curţile de apel şi 1 judecătoriile, şi 5 membri supleanţi în Colegiul Disciplinar din rândul judecătorilor: 2 reprezentând CSJ, 2 curţile de apel şi 1 judecătoriile.

Reamintim că, anul acesta și anul viitor expiră mandatul la șase membri CSM, și anume:

  • Anatolie Țurcan, Dumitru Visternicean, Nina Cernat –  în 29 noiembrie 2017;
  • Victor Micu – în 18 ianuarie 2018;
  • Vera Toma – în 15 martie 2018;
  • Dorel Musteață –  în 6 octombrie 2018.

În componenţa Consiliului Superior al Magistraturii fac parte judecători, membrii de drept – preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul Justiţiei şi Procurorul General, precum și profesori titulari, care sunt aleși de către Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

Cine sunt candidații care aspiră la un fotoliu în CSM puteți vedea AICI.

Pentru asigurarea activităţii Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii aleşi de Adunarea Generală a Judecătorilor sunt detaşaţi pe durata exercitării mandatului de membru al Consiliului. Şase membri din rândul judecătorilor, inclusiv doi membri supleanţi, sunt aleşi în CSM prin vot secret de către Adunarea Generală a Judecătorilor, aceştia reprezentând toate nivelurile instanţelor judecătoreşti și se consideră aleşi membri şi membri supleanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii judecătorii care au acumulat mai mult de jumătate din voturile celor prezenţi la adunare, conform ordinii descrescătoare a voturilor obţinute.

De asemenea, la ședința extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor vor fi aleși membrii Colegiului disciplinar din rândul judecătorilor, în locul lui Valeriu Doagă, Stelian Teleucă, Anatolie Galben și a Elena Covalenco și Domnica Manole.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram