Moldovenii își pot schimba medicul de familie și instituția medicală care îi deservește odată la 6 luni, nu odată în an. Noua reglementare nu este una nouă, este valabilă din ianuarie 2017, dar autoritățile au decis abia acum să informeze despre aceasta cetățenii în cadrul unei campanii.

Ala a venit la oficiul Central al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină pentru a depune o cerere de transferare a fiicei la un alt medic de familie: „Noi suntem din Stăuceni. Ea s-a căsătorit, s-a mutat la soț și s-a mutat și s-a înscris la medicul de familie de la Policlinica nr.10. Medicii nu se atârnă corespunzător”.

Cetățenii își pot schimba medicul de familie odată la 6 luni, nu odată în an așa cum era anterior. Cel mai des, moldovenii își schimbă medicul de familie odată cu schimbarea locului de trai.

Al doilea motiv este calitatea serviciilor medicale, relațiile medic-pacient”, spune Maia Radilov, șeful secției relații cu beneficiarii CNAM.

Zilnic la Oficiul Central al Companiei Naționale de Asigurări în medicină se adresează cu cereri de schimbare a medicului de familie între 100-150 de persoane.

„Eu prima oară sunt la transfer. Eu am fost cândva în sat și vreau să ma înscriu la medicul de familie din oraș”.

„Sunt medici de familie care au prea mulți pacienți și sunt foarte suprasolicitați”.

Medicii consideră ca pacienții n-ar trebui să-și schimbe prea des medicul de familie.

„Să nu facă acest lucru, să găsească limbă comună cu medicul, pentru că numai medicul de familie știe cu ce a început boala, care investigație este dusă la bun sfârși și știe totul despre pacient”, spune Nina Chicu, medic de familie.

„Oamenii își schimbă medicii pentru că relația dintre pacient și medic se complică uneori, dar foarte des să-l schimbi nu e bine”.

„Dacă eu nu voi avea grijă de mine, atunci nimeni nu mă va ajuta. Dacă am bani, merg să ma tratez, dacă nu – ce să caut la medic? Să ne uităm unul la altul?”

Noua procedură este valabilă încă din ianuarie, dar autoritățile au constatat că foarte puțini cetățeni cunosc despre aceasta. Așa că, la aproape un an, au decis să organizeze o campanie de informare în acest sens.

„Lumea așteptă luna septembrie și octombrie pentru această schimbare. Momentan această schimbare este posibilă oricând pe parcursul anului”, spune Dumitru Parfentiev, director al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.

Prin intermediul agențiilor teritoriale ale CNAM sunt procesate lunar aproximativ 5000 de cereri de schimbare a medicului de familie, dintre care jumătate sunt depuse de către locuitorii Capitalei. Pentru schimbarea medicului de familie, cetățenii trebuie să urmeze o procedură.

Reporter: Parascovia Spic
Imagini: Vlad Coroban

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!