/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Protest simultan la Ambasadele Ucrainei de la Chișinău și București împotriva legii educației votată în Ucraina

missing
19 decembrie 2017, ora 13:22

„Considerăm inacceptabil refuzul repetat al ministrului ucrainean al educaţiei, Lilia Grinevici, de a lua în considerare o modificare a noii Legi a Educaţiei adoptată pe 5 septembrie de Parlamentul Ucrainei, o lege abuzivă care reprezintă o tentativă agresivă de deznaționalizare a celor peste 500.000 de români din teritoriile răpite României în al doilea război mondial, nordul Bucovinei și sudul Basarabiei (incluse în actualele regiuni Cernăuți și Odesa) dar și din Maramureșul istoric (inclus în actuala regiune Transcarpatia)”, se arată într-un comunicat al mișcării.

Articolul 7 al legii Educației adoptate în Ucraina, prevede că limba română va fi admisă doar în ciclul primar, iar în clasele 5–9 toate materiile vor fi predate în limba ucraineană – cu excepţia limbii şi literaturii române ca obiect de studiu aparte -, iar în clasele 10–12 învăţământul se va efectua doar în limba ucraineană.

Astfel, membrii mișcării Noii Drepte vor solicita reintroducerea limbii române în școlile din care aceasta a fost scoasă după declararea independenței Ucrainei. „Dacă în 1940 funcționau 149 de școli în limba română, în 1990 mai existau doar 99 de școli în limba română iar din 1990 și până în prezent au mai rămas doar 62 de școli! Iar dacă până acum deznaționalizarea românilor din Ucraina se desfășura lent și numărul școlilor scădea treptat, acum pașii spre anihilarea identității sunt rapizi și brutali: prin articolul 7 al noii Legi a educației, învațământul în limba maternă din Ucraina este practic LICHIDAT și ucrainizarea etnicilor români va fi un proces finalizat în doar 2-3 generații”, se arată în comunicatul organizației.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram