Membrii mișcării Noii Drepte anunță că miercuri 20 Decembrie, la ora 11:00, vor protesta simultan la ambasadele Ucrainei din Chișinău și București împotriva noii legi a educației votată de Parlamentul Ucrainei.

„Considerăm inacceptabil refuzul repetat al ministrului ucrainean al educaţiei, Lilia Grinevici, de a lua în considerare o modificare a noii Legi a Educaţiei adoptată pe 5 septembrie de Parlamentul Ucrainei, o lege abuzivă care reprezintă o tentativă agresivă de deznaționalizare a celor peste 500.000 de români din teritoriile răpite României în al doilea război mondial, nordul Bucovinei și sudul Basarabiei (incluse în actualele regiuni Cernăuți și Odesa) dar și din Maramureșul istoric (inclus în actuala regiune Transcarpatia)”, se arată într-un comunicat al mișcării.

Articolul 7 al legii Educației adoptate în Ucraina, prevede că limba română va fi admisă doar în ciclul primar, iar în clasele 5–9 toate materiile vor fi predate în limba ucraineană – cu excepţia limbii şi literaturii române ca obiect de studiu aparte -, iar în clasele 10–12 învăţământul se va efectua doar în limba ucraineană.

Astfel, membrii mișcării Noii Drepte vor solicita reintroducerea limbii române în școlile din care aceasta a fost scoasă după declararea independenței Ucrainei. „Dacă în 1940 funcționau 149 de școli în limba română, în 1990 mai existau doar 99 de școli în limba română iar din 1990 și până în prezent au mai rămas doar 62 de școli! Iar dacă până acum deznaționalizarea românilor din Ucraina se desfășura lent și numărul școlilor scădea treptat, acum pașii spre anihilarea identității sunt rapizi și brutali: prin articolul 7 al noii Legi a educației, învațământul în limba maternă din Ucraina este practic LICHIDAT și ucrainizarea etnicilor români va fi un proces finalizat în doar 2-3 generații”, se arată în comunicatul organizației.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!