Igor Dodon a plecat din nou la Moscova. Acesta se va afla timp de două zile în Rusia, într-o vizită de lucru, la invitația lui Vladimir Puțin. Este a 7-a vizita efectuată de Dodon la Moscova în primul an de mandat. Acesta nu a vizitat, însă, niciodată vecinii România și Ucraina. În total, de la preluarea funcției de președinte, Dodon a efectuat 17 vizite în afara țării. În total, de la începutul anului, Aparatul Președintelui a comandat servicii de transport aerian în valoare de 1,4 milioane de lei.

În cadrul vizitei la Moscova, președintele moldovean s-a intalnit cu patriarhul Moscovei, urmează să participe la o întâlnire neformală a liderilor statelor-membre ale CSI și va avea o întâlnire la Gazpom. În luna mai, în cadrul Forumului Economic de la Sankt-Petersburg, la care a participat și Igor Dodon, moderatoarea evenimentului l-a întrebat pe premierul Indiei dacă Rusia se implică în campaniile electorale din alte țări? Întrebarea l-a amuzat pe președintele rus – acesta s-a întors spre Dodon și a spus că răspuns la această întrebare trebuie sa ofere Igor Dodon.

Întrebați-l pe Dodon. El știe mai bine”.

În luna octombrie, președintele moldovean a fost la Soci, pentru a participa la Ședința Consiliului șefilor de state-membre ale CSI și la Consiliul Economic Suprem Eurasiatic. În luna noiembrie, Dodon s-a dus din nou la Moscova. El a mulțumit Kremlinului pentru faptul că nu a pedepsit Moldova pentru acțiunile anti-rusești ale autorităților de la Chișinău.

În pofida provocărilor conducerii, majorității parlamentare, Rusia a reacționat înțelept la aceste provocări. Au fost provocări evidente”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a vizitat și Bruxelles. Acesta a avut întâlniri cu mai mulți oficiali europeni și cu secretarul adjunct al NATO. Aici, acesta a insistat ca Oficiul NATO în Moldova să nu fie deschis. În opinia analiștilor politici, în cadrul acelei vizite, Dodon a umilit Moldova.

Dacă ne uităm la vizita d-nului Dodon la 8 februarie 2017 la statul major al Alianței nord-atlantice – asta a fost un act de umilință națională când dnul Dodon s-a făcut de rușine personal și a făcut de rușine și Republica Moldova”, afirmă Oazu Nantoi, analist politic.

În luna aprilie, Igor Dodon acesta a mers în Bișkek unde a participat la ședința Consiliului Economic Suprem Eurasiatic. În luna mai, Igor Dodon s-a aflat mai mult pe drumuri – pe lângă vizitele întreprinse în Rusia, acesta a fost la Istanbul și la Budapesta. Iar vara trecută, Igor Dodon a fost la Baku, în Belarus, după care, în luna august, a efectuat o vizită la Teheran, unde a participat la ceremonia de inaugurare a președintelui reales. Acolo s-a întâlnit și cu vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care tocmai fusese declarat persona non grata în Republica Moldova. Gestul Chișinăului l-a iritat pe Dodon care s-a adresat susținătorilor săi:

Fiți de-a gata. Atunci când o să vă spun, să fiți la Chișinău. Toți! Dar eu simt că lucrul acesta se apropie”, a declarat șeful statului.

În luna septembrie, Dodon a mers în vizită la Așhabad, la invitația președintelui Turkmenistanului, iar la începutul lunii noiembrie, președintele a fost în Italia. Aici a fost întâmpinat cu scandal de un grup de moldoveni nemulțumiți că șeful statului a refuzat întâlnirea cu diaspora. În schimb, a mers la o slujba ținută de preoți rusi.

Ai jurat pe Constituție, nu pe prostituție! N-a venit momâia, că a văzut tămâia. Nimeni nu ne-a anunțat de nevenirea Dumnealui. El nu a avut plăcerea să se întâlnească cu noi”.

După ce a revenit din Italia, Dodon a plecat în Armenia. Analiștii politici au remarcat că majoritatea vizitelor efectuate de Igor Dodon, timp de un an, în afara țării au adus zero rezultate pentru țară.

Reporter: Beatrice Dornean

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!