Între timp, dosarul viceprimarului capitalei Nistor Grozavu, care a fost printre primii reținuți în dosarul parcărilor cu plata din Capitală, se prăfuiește încă la procurori. Asta deși au trecut opt luni de la reținere, iar un alt funcționar, care figurează în același dosar, a fost deja condamnat. Procurorul spune că așteaptă concluziile unei comisii rogatorii din străinătate, iar asta durează. Nistor Grozavu refuză să vorbească despre dosar până atunci „când va fi cazul”.

Au trecut aproape opt luni de când Centrul National Anticorupție a recurs la rețineri în dosarul parcărilor cu plată. Cinci persoane, inclusiv primarul capitalei Dorin Chirtoacă, au fost reținute atunci. Printre primii încătușați a fost viceprimarul Nistor Grozavu, șeful de la transporturi Igor Gamrețchi, omul de afaceri Alexandru Pincevschi și fostul consilier municipal, Ghenadie Ivașcenco.

CNA susține că fără aprobarea Consiliul Municipal Chișinău, Nistor Grozavu ar fi semnat contractul cu o firmă austro-ungară, ce urma să gestioneze parcările cu plată din Chișinău, iar licitația ar fi fost trucată. Toți reținuții au făcut parte din comisia care a aprobat contractul cu firma străină. La scurt timp după denunțul lui Grozavu și Gamrețchi, a fost reținut Dorin Chirtoacă.

Dosarele funcționarilor sunt la diferite etape de examinare. Cazul viceprimarului Nistor Grozavu încă se află în sertarul procurorilor, asta deși Igor Gamrețchi a fost condamnat, iar dosarul lui Dorin Chirtoacă urmează să intre în procedură judiciară. Deși Grozavu este acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu, procurorii spun că așteaptă concluziile unei comisii rogatorii din Ungaria și Austria, dar refuză să ofere detalii.

„În timpul apropiat, cauzele penale de învinuire a lui Grozavu și Pincevschi o să fie oferit justiției. Fiind efectuate comisii rogatorii în adresa organelor competente a Ungariei și Austriei nu au primit răspunsuri necesare”, spune procurorul Dumitru Robu.

Nistor Grozavu refuză categoric să vorbească la acest subiect.

„Nu știu nimic. Nu pot să vă răspund la întrebarea dată. Este secretul anchetei care o să spună procurorii și eu atunci când o să vină timpul”, a menționat Nistor Grozavu, viceprimarul Capitalei.

Nu a fost încă trimis în judecată nici dosarul milionarului Alexandru Pincevschi.

Așteptăm finisarea urmăririi penale. Procurorul a spus mai are de administrat niște probe și după aceea ce va decide procurorul. La etapa actuală eu nu cunosc care sunt temeiurile de examinare a urmăririi penale într-un asemenea termen îndelungat”, susține avocatul lui Pinvevschi, Ion Vîzdoagă.

Alta este situația în cazul dosarului fostului șef de la Direcția transporturi, Igor Gamrețki, care a fost condamnat inițial la doi ani cu executare, iar ulterior la trei ani cu suspendare, pentru trafic de influență.

„Ceea ce ține de domnul Gamrețki au fost acumulate probe suficiente și cu atât mai mult Gamrețki a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției”, spune procurorul Dumitru Robu.

Condamnarea lui Gamrețki, însă, a fost atacată la Curtea Supremă de Justiție. De cealaltă parte, deși a fost reținut la o lună după Nistor Grozavu, ancheta penală în cazul lui Dorin Chirtoacă s-a încheiat rapid, iar dosarul acestuia este la un pas de examinare în instanță.

„Lucrurile sunt legate între ele și ar fi trebuit examinate împreună. Nici măcar nu sunt transmise materialele în judecată și, respectiv, nici nu are acest spectacol pe coridoarele instanțelor de judecată. Pe care le trebuie îl scot în fața presei și a instanțelor de judecată și ne plimbăm, pe care nu le trebuie lor să apară în fața instanței de judecată îl țin dosarul într-o parte”, susține Dorin Chirtoacă, primarul suspendat.

Potrivit procurorilor, încă nu este nicio hotărâre în cazul fostului consilier municipal Ghenadie Ivașcenco. Ei spun că investighează dacă acesta a avut sau nu vreo implicație. În total, în dosarul parcărilor cu plată au fost reținuți patru funcționari publici și un om de afaceri. La o lună de la reținere, viceprimarul Nistor Grozavu, pe atunci liberal, a fost eliberat sub control judiciar și a preluat atribuțiile primarului Dorin Chirtoacă. Apoi Grozavu a început să colaboreze cu Guvernul controlat de democrați, iar liberalii i-au retras susținerea politică. Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcție și, după câteva luni de arest la domiciliu, a fost eliberat sub control judiciar. Între timp, Grozavu a adus-o în locul său pe fosta directoare de la „Union Fenosa”, Slvia Radu.

Reporter: Beatrice Dornean
Imagini: Oleg Cozlov, Vlad Coroban, Tudor Bigu

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!