„Curtea Constituțională, în calitatea sa de garant al Constituției, a oferit, astăzi, o soluție pentru blocajul instituțional generat de președintele Igor Dodon, care a decis în mod repetat să ignoreze normele Legii Supreme. În calitate de președinte interimar, voi semna în perioada următoare decretul privind numirea miniștrilor și voi primi jurământul acestora”, a comentat președintele Parlamentului Andrian Candu, decizia CC.

Curtea Constituțională a constatat, astăzi, la cererea unui grup de deputați din Comisia juridică, numiri și imunități, circumstanțele ce justifică instituirea interimatului funcției de președinte al Republicii Moldova pentru numirea noilor membri ai Guvernului.

Potrivit lui Andrian Candu, decizia Curții Constituționale aduce o soluție în privința imposibilității temporare de exercitare a atribuțiilor funcției de președinte, doar pe elementul legat de numirea noilor membri ai Guvernului.

Reamintim că, magistrații Curții Constituționale l-au suspendat din funcție pe președintele Igor Dodon în cazul desemnării noilor membri ai Guvernului, după ce acesta a refuzat deliberat executarea obligațiilor stipulate de Constituție, respingând de două ori candidaturile propuse de Prim-ministru. Mai multe detalii sunt disponibile aici.

Potrivit Parlamentului, în cazul apariției, în viitor, a situațiilor similare, Curtea Constituțională va trebui sesizată de fiecare dată.

Reamintim că, remanierile guvernamentale au fost anunțate pe 19 decembrie de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc. În Guvern urmează să vină:

  • Chiril Gaburici va ocupa postul de ministru al Economiei;
  • Iurie Leancă a fost propus în funcția de vicepremier pentru Integrare Europeană;
  • Alexandru Tănase, ministrul Afacerilor Justiției;
  • Tudor Ulianovschi este propus pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe;
  • Cristina Lesnic a fost propusă pentru postul de vicepremier pentru reintegrare;
  • Svetlana Cebotari– ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
  • Liviu Volconovic – ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Șeful statului a respins în mod repetat candidaturile pentru că consideră că majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior, iar unii dintre ei au fost implicați direct sau indirect în frauda bancară.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!