Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a lansat în lupta împotriva "fake news" vehiculate pe internet în "perioade electorale", într-un context în care pirateria informatică şi-a făcut puternic simţită prezenţa în campaniile politice peste tot în lume, în ultimele luni, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Ne vom actualiza dispozitivul juridic pentru a proteja viaţa democratică de aceste ştiri false”, a declarat miercuri Macron, anunţând o lege care va obliga platformele online să dea dovadă de mai multă transparenţă.

Într-o aluzie voalată la media ruse RT şi Sputnik, pe care le-a mai criticat şi în primăvară, Macron a denunţat “propaganda de pe reţelele sociale” vizând să “mânjească un responsabil politic, o personalitate, o figură publică, un ziarist”.

El a anunţat totodată că puterile autorităţii de reglementare în audiovizual vor fi sporite “pentru a lupta împotriva oricărei tentative de destabilizare de către servicii de televiziune controlate sau influenţate de state străine”.

Preşedintele francez a mai indicat că, în baza noului proiect de lege, al cărui conţinut urmează să fie prezentat în detaliu în săptămânile următoare, “platformele vor avea obligaţia de a asigura o transparenţă sporită în ce priveşte conţinuturile sponsorizate, cu scopul de a face publică identitatea beneficiarilor, dar şi de a limita sumele consacrate acestor conţinuturi”.

La scurt timp după alegerea sa, în mai anul trecut, Emmanuel Macron a acuzat, în cadrul unei conferinţe de presă alături de omologul său rus Vladimir Putin, de “propagandă mincinoasă” canalul de informaţii RT şi agenţia de presă publică Sputnik, ambele dispunând şi de site-uri în franceză.

După dezvăluirile legate de campania electorală din SUA din 2016, pe care Rusia este acuzată că a încercat să o influenţeze în favoarea actualului preşedinte Donald Trump, problema aşa-zisului fenomen “fake news” preocupă toate ţările Uniunii Europene, iar Franţa nu va fi primul stat care adoptă o lege împotriva acestora. O lege adoptată în Germania permite impunerea de amenzi drastice – de până la 50 de milioane de euro – reţelelor sociale dacă nu retrag în cel mai scurt timp informaţiile false de pe platformele pe care le gestionează.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!