Duma rusească cere rezilierea contractului dintre Vlad Planotniuc și Pervîi Kanal și condamnă „Legea antipropagandă” promulgată în R. Moldova, pe 10 ianuarie, curent. În acest sens, cu votul a 424 de deputați din Duma a emis o declarație privind inadmisibilitatea discriminării mass-media rusească în Moldova.

Deputații ruși consideră că astfel de acțiuni din partea „coordonatorului” coaliției de guvernământ Vlad Plahotniuc (șeful Partidului Democrat al Moldovei), care a uzurpat de fapt puterea în țară, constituie o violare flagrantă a normelor juridice internaționale recunoscute universal în domeniul accesului liber la informații, care încalcă drepturile unei părți semnificative a cetățenilor Republicii Moldova și consideră aceste acțiuni drept un alt act anti-rus”, se arată în text, potrivit Ria Novosti.

Totodată, Leonid Kalashnikov a declarat că Plahotniuc a semnat un contract cu Pervîi Kanal și folosește conținutul său de divertisment, care este foarte popular în Moldova, iar transmisiile de informații le substituie. În declarație, deputații solicită rezilierea contractului lui Plahotniuc cu Pervîi Kanal, scrie pnp.ru.

Iar, comitetul Dumei de Stat pentru Afaceri CSI consideră că deputații ar trebui să ofere o evaluare personală a acțiunilor lui Vlad Plahotniuc, care are cetățenia rusă și împotriva căruia Comisia de Investigații a inițiat un dosar în temeiul articolului „tentativă de omor”.

De asemenea, în textul documentului deputații Dumei „condamnă cu fermitate încălcarea democrației în Moldova și practica totalitară de combatere a punctelor de vedere alternative, iar Duma de Stat a Federației Ruse solicită Organizației Națiunilor Unite, Consiliului Europei și societății pentru securitate și cooperare în țările europene să prezinte o evaluare principială a încălcării grave a adoptării acestei legi a articolului 19 din Declarația comună a drepturilor omului, articolul 19 din Pactul internațional privind drepturile civile și politice și articolul 10 din Convenția privind protecția drepturilor și libertăților fundamentale”, transmite Ria Novosti.

Potrivit deputaților, acțiunile autorităților moldovenești încalcă grav un număr de acte internaționale în domeniul drepturilor și libertăților omului. Ei spun că anume Partidul Democrat a elaborat documentul adoptat cu votul a 61 de deputați, menționând că împotriva au votat socialiștii și comuniștii.

Menționăm că, într-un interviu pentru deschide.md Plahotniuc a spus că inițiativa dată reprezintă o implicare tot mai evidentă a unor entităţi din Federaţia Rusă în activitatea politică din țara noastră.

Amintim că pe data de 10 ianuarie, decretul de promulgare a Legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului a fost semnat de președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe care justifică interimatul funcției de șef al statului pentru promulgarea acesteia.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!