Doar șapte minute desparte de la moarte un pescar prăbușit sub gheață. Dacă nu este salvat în acest interval de timp, survine stopul cardio-respirator, iar victima nu mai poate ieși din apă de sine-stătător. Salvatorii au demonstrat astăzi cât de grave pot fi consecințele nerespectării regulilor pe gheață.

Prima victimă a ajuns în apă deoarece gheața avea o grosime de numai cinci centimetri, în loc de 7-12 așa cum recomandă pompierii. Salvatorii spun că pe gheață trebuie să mergem fără a ridica picioarele, iar copcile pentru pescuit se fac la o distanță de cel puțin 10 metri una de alta. Dacă, totuși, ați căzut în apă, aveți câteva instrumente pe care le puteți utiliza pentru a vă salva.

Ca mijloace alternative de salvare fularul, cureaua, o schiură (schiu), inclusiv sania. Dar iarăși nu mai mult de patru metri distanța față de persoana prăbușită. Pentru persoanele prăbușite, autosalvarea. Prin împingerea picioarelor fie din față, fie din spate de bordul unde s-a prăbușit, încearcă să iasă peste umăr”, explică Eugenia Țîcu, specialist secție control Stație de Salvare.

După ce este scoasă din apă, victima trebuie să-și schimbe imediat hainele ude cu cele uscate, iar un ceai fierbinte cu mult zahăr, poate fi salvator pentru victima pescuitului la copcă.

Dacă nu este așa posibilitate, noi trebuie să, cu hainele pe care noi l-am dezbrăcat să scurgem și învelim înapoi cu care face efect de seră. Plapumă sau peliculă. Și dacă el poate să înghită, numaidecât trebuie de dat ceai cald, dulce. Glucoza dă energie la organism”, spune Dumitru Carasic, Căpitan IGSU, șef SMURD.

Deși demonstrațiile s-au produs la câțiva metri distanță de un pescar, acesta nu a renunțat la pasiunea sa. Nu are nici o frică, spune el.

Eu am ieșit la o plimbare, locuiesc aici în apropiere. – Nu vă este frică să vă prăbușiți sub gheață? – Eu deja de 30 de ani pescuiesc și știu unde să merg. Iată am instrumentul. Cu cleștele poți să încerci să ieși în caz de ceva”.

Anul trecut, cinci persoane au decedat după ce s-au prăbușit sub gheață.

Reporter: Sergiu Niculiță;
Imagini: Tudor Bigu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!