Membrii asociației „WatchDog” acuză Comisia Electorală Centrală ca apără interesele unor partide și cer modificarea modalității de luare a deciziilor în cadrul acestei structuri. CEC a refuzat să comenteze propunerea.

Experții „WatchDog” au monitorizat CEC și au ajuns la concluzia că instituția nu respectă nici legislația naționala, dar nici standardele internaționale în materie de independență și imparțialitate în luarea deciziilor.

Din păcate în CEC s-a format o majoritate, una pur-politică. Deseori iau decizii care nu sunt bazate pe lege și apără interesele unor partide politice”, afirmă Valeriu Pașa, expert Asociația Watchdog.

Pentru a rezolva problema, expertul Valeriu Pașa a propus modificarea articolului 18 din Codul electoral, care reglementează modul de luare a deciziilor.

Din 9 membri, sunt suficienți doar cinci pentru a aproba sau a respinge orice decizie. Schimbarea formei actuale de decizii de la majoritate simplă la aprobarea tuturor deciziilor prin consensul tuturor membrilor prezenți la ședință”, spune Valeriu Pașa, expert Asociația Watchdog.

Experții propun ca, în cazul în care din prima încercare nu se va ajunge la un consens, atunci…

În altă ședință să fie aprobat prin majoritate calificată de 2/3 din membri, adică cel puțin 6 membrii ai comisiei să voteze”, mai spune Pașa.

Comisia Electorala Centrala a refuzat sa comenteze acuzațiile. În schimb, am reușit să obținem o reacție de la unul dintre membrii CEC, Iurie Ciocan.

Din nume propriu. Eu doar vreau să vă zic că nu cunosc un stat al lumii pe care le-am studiat cândva, unde deciziile să se aprobe fără susținerea majorității membrilor acestui organ. Nu am mandatul să reprezint comisia. Eu lucrez în baza legii și reprezint legea, nimic mai mult”, a declarat Iurie Ciocan, membru CEC.

Valeriu Pașa a spus că proiectul va fi propus partidelor parlamentare.

Reporter: Parascovia Spic.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!