Raionul Strășeni și județul Iași au realizat în comun proiectul - „TransHeart for children- Transfrontier platform for children with heart diseases”. Scopul acestuia este de a achiziționa un sistem de intubație, a unei mese de reanimare pentru nou născuți, a șase monitoare pentru funcții vitale, a două aparate ecocardiograf doppler color, a unui ecocardiograf portabil, două paturi pentru terapie intensivă nou născuți/sugari, două defibrilatoare, a unui aparat special de iluminare sistem venos și a altor echipamente medicale, vitale pentru diagnosticarea și tratarea problemelor cardiologice ale copiilor.

Astfel, prin proiect se va dota cu aparatură performantă secția de cardiologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria”, pentru a îmbunățăți diagnosticarea și terapia precoce a bolilor cardiace în rândul copiilor.

În cadrul aceluiași proiect, Consiliul Raional Strășeni intenționează să reabiliteze și să doteze secția de pediatrie din cadrul Spitalului Raional Strășeni. Totodată, se are în vedere abordarea unei metodologii comune de lucru, instruirea personalului medical din zona transfrontalieră și crearea unor baze de date comune.

Valoarea acestora este de aproximativ două milioane de lei

Cererea de finanțare a proiectului va fi depusă în cadrul Programului Operațional Comun România– Republica Moldova 2014-2020, finanțat de Uniunea Europeană, prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate (ENI) care se adresează zonei aflate la frontiera dintre cele două state. Programul prevede acțiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre ale UE, care se învecinează”, se precizează în comunicat.

Aprobarea realizării acestui proiect va fi supusă votului consilierilor județeni, în cadrul ședinței din data de 31 ianuarie.

Anual, în România și Republica Moldova se nasc aproximativ 1000 de copii cu malformații cardiace congenitale, iar 10-15% dintre aceștia au nevoie de îngrijiri speciale în prima lună de viață.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!