Gazul ar putea să se ieftinească cu aproape 20 la sută pentru consumatorii finali și va costa aproape patru lei și 90 de bani pentru un metru cub. Cel puțin asta arată calculele preliminare realizate de experții ANRE. Directorul Agenției spune însă că cifrele finale, pentru toate categoriile de consumatori, vor fi prezentate în urma audierilor publice. Cei de la Moldova Gaz au refuzat deocamdată să comenteze aceste calculele.

Noi vorbim acum doar de prețul mediu de furnizare a gazelor natural, prețul mediu pentru consumatorii finali. Prețul mediu de furnizare a gazelor naturale scade în mediu cu 20,3 %, acum la moment. Deja pe categorii de consumatori, pentru CET-uri, pentru persoanele fizice până la 30 de metri cubi, pentru persoanele fizice mai mare de 30 de metri cubi, deja for vi făcute structural, vor fi aprobate deja când vor finaliza toate calculele”, a explicat Tudor Copaci, director ANRE.

Tudor Copaci spune ca ședința publică pe marginea tarifelor la gaz va avea loc doar după ce ANRE va primi toate comentariile asupra calculelor. Anterior Moldova Gaz a anunțat că tariful ar putea să fie micșorat cu 11 la sută. Astăzi, reprezentanții instituției au refuzat să comenteze calculele ANRE și au spus că Moldova Gaz își va susține poziția în cadrul audierilor publice.

Acum o lună, un grup de experți independenți în energetică au anunțat că tariful la gaz ar trebui să fie micșorat cu aproape 30 de procente. Ulterior și premierul Pavel Filip a declarat ca există toate premizele ca tariful sa fie micșorat cu 20 la sută. În prezent, tarifele la gaz au ajuns și în vizorul ofițerilor CNA. Asta după ce Maia Sandu a depus un demers prin care a solicitat tragerea la răspundere penală a conducerii ANRE pentru faptul că tarifele nu au fost ajustate în ultimii 2 ani.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!