Experți în energetică acuză Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică de lipsa transparenței la aprobarea tarifelor pentru gazele naturale. Ei spun că dezbaterea publică organizată de ANRE în data de 7 martie a fost formală. Experții nu au putut să pună întrebări și să obțină răspunsuri despre costurile incluse în tarif, iar ca rezultat, la ședința din 16 martie există riscul aprobării unor tarife care încalcă interesul cetățenilor, transmite IPN.

La o conferință de presă la IPN, Victor Parlicov, fost director ANRE, a spus că, după ce, în ianuarie, ANRE a lansat procesul de revizuire a tarifelor la gazele naturale, experții în energetică au formulat întrebări către Agenție, către Ministerul Economiei și către Guvern, legate de costurile incluse în tarif. ANRE a informat experții că vor primi răspuns până la 31 martie, fapt inacceptabil în condițiile în care noile tarife vor fi anunțate la 16 martie.

Expertul asociației Comunitatea „WatchDog.md”, Sergiu Tofilat, spune că nu sunt clare motivele pentru care veniturile din tranzitarea gazelor naturale se împart 50/50 între Republica Moldova și regiunea transnistreană a teritoriului său. Or, potrivit unor estimări, proporția ar trebui să fie de 71/29. Dacă s-ar aplica acest principiu, s-ar putea obține o reducere mai mare a tarifului.

Tudor Şoitu, expert al asociației Comunitatea „WatchDog.md” și fost vicepreședinte al Curții de Conturi, a afirmat că, odată ce nu au fost oferite răspunsuri la întrebările experților legate de stabilirea tarifelor, nu există garanția unor calcule corecte. Experții au îndemnat conducerea ANRE ca să nu aprobe tarifele pe 16 martie și să mai facă o ședință publică la care să fie discutate toate componentele din tarif.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!