Asociația Judecătorilor sare în apărarea magistratului Alexei Paniș pe care Consiliul Superior al Magistraților (CSM) îl vrea eliberat din funcție, venind cu o propunere în acest sens către președinta Maia Sandu. Asociația subliniază într-un comunicat de presă că judecătorul nu poate fi demis dacă nu a promovat evaluarea în cadrul Comisiei Pre-Vetting.
„La momentul de față, se creează percepția că soluția adoptată de către Consiliul Superior al Magistraturii este influențată, îndeosebi, de expunerile critice ale judecătorului Paniș Alexei în raport cu componența precedentă a Consiliului Superior al Magistraturii, cât și de nepromovarea evaluării în cadrul procedurii de Pre-Vetting”, menționează reprezentanții Asociației Judecătorilor.
În opinia Asociației Judecătorilor, acest caz subminează principiile statului de drept.
„Asociația Judecătorilor din Republica Moldova consideră că astfel de precedente, prin care candidații sunt respinși fără motive temeinice și bine fundamentate, creează un risc semnificativ pentru sistemul judiciar din Republica Moldova. Ele subminează încrederea publicului în independența și corectitudinea procesului de numire a judecătorilor, punând în pericol respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept. Lipsa unor decizii motivate și transparente din partea Consiliului Superior al Magistraturii poate genera incertitudine juridică și o tendință periculoasă de arbitrar în gestionarea carierelor judecătorilor. Pentru a preveni astfel de consecințe, este imperativ ca toate deciziile Consiliului să fie luate cu respectarea strictă a criteriilor de merit și integritate, astfel încât să se evite orice suspiciune de influențe nejustificate sau politizare a procesului decizional”, potrivit Asociației Judecătorilor.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a propus astăzi președintei Maia Sandu să-l elibereze pe Alexei Paniș din funcția de judecător. Șase membri ai Consiliului au respins cererea acestuia de a fi propus din nou pentru numirea în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.
Membrii Ioana Chironeț, Maria Frunze și Alexandru Postica vor prezenta opinii separate.
În cadrul ședinței de astăzi, președintele CSM, Sergiu Caraman, l-a întrebat pe Paniș dacă este etic ca un judecător să se prezinte în fața unei comisii purtând un hanorac cu inscripții interpretabile. Caraman s-a referit la mesajul „CSM EXPIRAT=CSM CAPTURAT” afișat pe hanoracul lui Paniș în timpul audierilor organizate de Comisia Pre-Vetting.
„Interpretarea e foarte simplă. Este poziția mea vizavi de situația care a fost în precedentul CSM, a cărui mandat era expirat, este termenul prevăzut de Constituție. Aceasta a fost poziția mea și m-am folosit de libertatea mea de exprimare cu acele rețineri cuvenite din funcția deținută”, a răspuns judecătorul.
TV8.md amintește că magistratul Alexei Paniș, candidat la un fotoliu în Consiliul Superior al Magistraturii, a picat de două ori evaluarea Comisiei Pre-Vetting, care a stabilit că nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică.
În cadrul audierii repetate, Alexei Paniș a fost întrebat despre un împrumut de 300 de mii de lei primit de la tatăl său, dar și o sumă de bani folosită de pe cardul salarial al acestuia. Comisia a avut și întrebări legate de înstrăinarea unor imobile la prețuri mai mici decât valoarea acestora, iar magistratul Alexei Paniș a dat asigurări că toate informațiile indicate de către el inclusiv în declarația de avere sunt corecte.
La finalul audierii repetate, Alexei Paniș a menționat că a răspuns cu maximă diligență la toate întrebările membrilor Comisiei, deși, spune el, a pus la îndoială buna intenție a unora dintre ei. Judecătorul a criticat dur procesul de Pre-Vetting și a sugerat că membrii Comisiei nu l-au tratat egal în raport cu alți candidați supuși evaluării.
„Modul în care a reacționat comisia la răspunsurile pe care le-am dat și modul cum a tratat situația mea ne arată că cum în politică, așa și în Pre-Vetting, 2 cu doi nu fac 4”, a spus atunci Alexei Paniș.
Alexei Paniș este judecătorul care în 31 decembrie 2021 a dispus ca Vladislav Clima să fie repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Asta după ce în 28 mai, președinta țării, Maia Sandu a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Clima a dat-o în judecată pe șefa statului și a fost repus în funcție, prin decizia lui Paniș. Președinția a contestat la rândul său decizia prin care a fost anulat decretul de demitere a lui Clima din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, iar magistratul s-a întors la muncă.
Paniș a fost inclusiv subiectul unei sesizări la Procuratură și CNA după ce a dispus restabilirea în funcție a lui Clima. Printr-o ordonanță emisă în 29 august 2022, PA a refuzat să pornească urmărirea penală. Procuratura a examinat nu doar conținutul sesizării SIS, dar și pretinse acțiuni de îmbogățire ilicită și a stabilit că veniturile obținute în perioada deținerii unei funcții publice 2015-2021 exced cheltuielile. Totodată, președinta Maia Sandu a refuzat să îl numească în funcție până la atingerea plafonului de vârstă din motiv că există incertitudini cu privire la integritatea și legalitatea unor decizii luate în activitatea sa de judecător.
De altfel, și Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a refuzat inițierea controlului privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese dintre Alexei Paniș și Vladislav Clima. S-a întâmplat în urma unei sesizări SIS, potrivit căreia în perioada 20 aprilie 1999 – 9 aprilie 2019, Ștefan Paniș, tatăl magistratului Alexei Paniș, figura ca fondator la SRL Panclip, perioadă în care, Ion Clima – fratele lui Nicolae Clima, tatăl judecătorului Vladislav Clima, avea aceeași calitate de fondator.