De ziua națională a Rusiei, mai mulți unioniști și combatanți au transmis un mesaj de felicitare mai puțin tradițional. Aceștia au organizat un protest în fața ambasadei Rusiei și au scandat „La mulți ani! Plecați acasă!” Manifestanții și-au arătat indignarea față de prezența armatei ruse în stânga Nistrului și au cerut retragerea militarilor ruși de pe teritoriul Republicii Moldova. Ambasada Rusiei nu a reacționat, deocamdată, la aceste mesaje.

Manifestanții au protestat chiar în fața ambasadei Federației Ruse de la Chișinău afișând drapelele Ucrainei, Georgiei și Moldovei. Totodată, aceștia au instalat și un cort pe care au scris câteva mesaje.

„Este vorba de o imagine a unui transportor metalic din Republica Moldova pe care scrie armata rusă afară, este vorba de Putin cu mâinile în sânge atunci când dă indicația ca trupele Federației Ruse să atragă Ucraina. Este vorba despre o hartă schematică cu toate regiunile din acest spațiu care au fost ocupate”, susține Vlad Bilețcjo, președinte AO „ODIP”.

Tinerii spun, totuși, că Republica Moldova și Federația Rusă trebuie să fie în relații bune.

„Noi dorim să avem o relație de prietenie și de colaborarea însă atâta timp cât aceasta va fi o țară acaparatoare, cât timp va anexa teritorii din alte țări, noi nu vom reuși acest lucru și însăși pancarta noastră „Whos Next” întreabă anume Federația Rusă cine este următoarea victimă?”

„Noi nu atacăm Federația Rusă și nu înțelegem de ce Federația Rusă ne atacă pe noi. Vrem să avem relații bune cu Federația Rusă, dar nicidecum relații bazate pe ocupație militară și pe război”, a mai adăugat Vlad Bilețchi.

Alături de unioniști, la protest au venit și câțiva reprezentanți ai veteranilor războiului de pe Nistru.

„Astăzi suntem aici să spunem „nu” forțelor de ocupație rusă aflate pe teritoriul Republicii Moldova. O spun acum și am spus-o și începând cu anul 1992, anume în acel an sângeros, noi am fost noi am fost loviți cu gloanțe, cu obuze, cu aruncătoare de mine de așa-zișii „frați mai mari”, spune Ghenadie Cosovan, combatant.

Ambasada rusă la Chișinău nu a reacționat la acest protest, organizat de Ziua Națională a Rusiei. Cu această ocazie, Igor Dodon a adresat un mesaj de felicitare din numele poporului moldovean, adresat lui Vladimir Putin. Acesta a scris că Rusia a fost un partener strategic foarte important al Republicii Moldova timp de secole și cele două țări sunt legate nu doar istoric, dar și de comerțul cu succes și de cooperarea economică în diferite domenii. Ziua Națională a Federației Ruse este marcată anual pe 12 iunie.

Reporter: Carolina Bețivu
Imagine: Xenofont Gherghelaș

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!