De câţiva ani autorităţile lucrează la rescrierea Codului fiscal și Codului vamal. În acest sens, autoritățile au propus mai multe scenarii. Modificările sunt necesare pentru a ajusta legislația națională la aquis-ul comunitar, iar perfecționarea prevederilor celor două documente ar putea contribui la dezvoltarea economică și socială a țării, o spun instituțiile statului, scrie Mold-Street.

Până când vor fi rescrise cele două documente rămâne în vigoare actualul sistem fiscal al Republicii Moldova cu toate impozitele şi taxele, dar şi principiile, formele şi metodelor de stabilire, precum şi totalitatea măsurilor ce asigură achitarea lor.

În contextul reformei fiscale anunţate de Guvernare am decis să amintim ce taxe şi impozite se plătesc în Moldova.

Potrivit Codului Fiscal impozitul este o plată obligatorie cu titlu gratuit, care nu ţine de efectuarea unor acţiuni determinate şi concrete de către organul împuternicit sau de către persoana cu funcţii de răspundere a acestuia pentru sau în raport cu contribuabilul care a achitat această plată.

Taxa este o plată obligatorie cu titlu gratuit, care nu este impozit.

În conformitate cu Codul Fiscal, impozitele instituite în Republica Moldova se clasifică după două criterii: – după trăsăturile de fond şi formă: directe şi indirecte; – după instituţiile ce le administrează: generale de stat şi locale.

Sistemul impozitelor şi taxelor generale de stat include:

1. impozitul pe venit;
2. taxa pe valoarea adăugată;
3. accizele;
4. impozitul privat;
5. taxa vamală;
6. taxele rutiere.

Sistemul impozitelor şi taxelor locale include:

1. impozitul pe bunurile imobiliare;
2) taxele pentru resursele naturale;
3) taxa pentru amenajarea teritoriului;
4) taxa pentru dreptul de a organiza licitaţii locale şi loterii pe teritoriul unităţii administrativ – teritoriale;
5) taxa de plasare a publicităţii (reclamei);
6) taxa de aplicare a simbolicii locale;
7) taxa pentru unităţile comerciale şi/sau de prestări servicii de deservire socială;
8) taxa de piaţă;
9) taxa pentru cazare;
10) taxa balneară;
11) taxa pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători pe rutele municipale, orăşăneşti şi săteşti (comunale);
12) taxa pentru parcare;
13) taxa de la posesorii de cîini;
14) taxa pentru amenajarea localităţilor din zona de frontieră care au birouri (posturi) vamale de trecere a frontierei vamale.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!