Administraţiile din Coreea de Sud şi Coreea de Nord au convenit luni că liderii celor două state vor participa în septembrie la un summit bilateral la Phenian, informează agenţia de ştiri Yonhap, citată de Mediafax.

Oficiali din cele două Corei au ajuns la un acord în acest sens în urma discuţiilor de luni de la Panmunjom, un sat aflat în apropierea zonei demilitarizate din Coreea. Momentan nu a fost stabilită o dată exactă când ar putea să se desfăşoare întrevederea.

În cazul în care acest summit va avea loc ar fi a treia întrevedere a preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un, după ce aceştia s-au mai întâlnit în aprilie şi mai.

Cu ocazia primului summit, liderii de la Seul şi Phenian au căzut de acord să conlucreze pentru a realiza denuclearizarea “completă” a Peninsulei Coreea.

“Coreea de Sud şi de Nord şi-au afirmat obiectivul comun de a realiza o Peninsulă Coreea fără arme nucelare prin denuclearizare completă”, se arată în declaraţia comună semnată de liderii celor două Corei la finalul summitului din luna aprilie.

Tot atunci, Seulul şi Phenianul au anunţat că vor depune eforturi comune pentru demararea unor discuţii cu SUA şi China cu scopul negocierii unui tratat de pace care să pună capăt în mod formal războiului din Coreea, ce s-a încheiat printr-un armistiţiu.

Războiul coreean, din perioada 1950-1953, s-a încheiat printr-un armistiţiu, semnat de Coreea de Nord, China şi SUA, reprezentând forţele ONU. Coreea de Sud nu a fost o semnatară a armistiţiului.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!