Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a cerut Guvernului R. Moldova să prezinte până la 5 octombrie curent explicații despre cazul angajaților de la liceul „Orizont”, care au fost expulzați din R. Moldova. Potrivit agentului guvernamental, R. Moldova a răspuns la întrebările înainte de CtEDO, însă conținutul acestor răspunsuri nu poate fi făcut public, scrie Ziarul de Gardă.

„Curtea a cerut pe 7 septembrie Guvernului informații cu privire la fapte. Asta nu înseamnă o comunicare oficială a dosarului unde se face o referire la o anumită încălcare. Guvernul a prezentat informația pe care a cerut-o Curtea și Curtea va decide dacă cererea urmează să fie admisibilă, iar ulterior ne va comunica oficial dosarul”, a menționat pentru Ziarul de Gardă Oleg Rotari, agent guvernamental.

Întrebat care au fost răspunsurile prezentate de Guvern, reprezentantul Guvernului la CEDO a menționat că nu ne poate comunica conținutul acestora.

Avocatului Vitalie Nagacevschi, care apără interesele cetățenilor turci expulzați în mod suspect din R. Moldova susține că nu a primit încă nici un răspuns de la CtEDO însă urmează să expedieze în scurt timp o scrisoare în adresa Curții.

„Eventual, în această săptămână, CtEDO urmează să analizeze întrebările expediate de agentul guvernamental și să decidă asupra aplicării sau neaplicării art. 39 din Regulamentul Curții. Azi am să pregătesc o scrisoare la CtEDO prin care am să refuz în numele clienților mei solicitarea de a aplica art. 39 deoarece este inutilă (art. 39 permite CtEDO să dispună măsura interimare, iar măsura solicitată de către noi a fost interdicția pentru Guvern de a îndepărta de pe teritoriul R. Moldova a persoanelor de cetățenie turcă”, a menționat pentru ZdG Vitalie Nagacevschi.

Amintim că, la 6 septembrie, Serviciul de Informații și Securitate din R. Moldova a ridicat șapte angajați ai liceului Orizont din drum sau de acasă și i-a expulzat din țară sub suspiciunea că ar avea legături cu o organizație teroristă. Amnesty Internationl împreună cu alte ONG-uri au condamnat expulzarea afirmând că au fost încălcate mai multe drepturi. În același timp, șeful statului, Premierul și Președintele Parlamentului de rând cu alți deputați au cerut explicații de la SIS privind expulzarea celor șapte profesori.

În același timp, la Chișinău dar și la sediile misiunilor diplomatice din Canada SUA și Germania au avut loc proteste în susținerea profesorilor.

Totodată șapte europedeputați europeni au cerut Guvernului să oprească expulzarea amintindu-i că Moldova trebuie să țină cont de legislația europeană.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!