Programul PARE 1+1, care oferă suport financiar migranților din republica Moldova pentru a-și înființa sau extinde afaceri acasă, a fost extins până în anul 2021. O decizie în acest sens a fost luată ieri, de Guvern.

Programul anterior a expirat la finele lunii octombrie și a fost extins cu încă trei ani.

„Pe perioada implementării Programului “PARE 1+1″ (2010-2018), s-a constatat că acesta contribuie în mod direct la creșterea investițiilor productive în activitățile de afaceri din Moldova provenite din remitențe. De asemenea, contribuie la sprijinirea lucrătorilor migranți la întoarcerea în țară. Totodată, prin acest program sunt sprijinite și familiile dependente de mijloacele financiare, provenite din remitențe, în generarea de investiții”, a menționat la acest subiect ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Potrivit autorităților, proiectul actualizat aduce claritate în procedura de aplicare la Program, completarea unor definiții și listei grupului țintă de participanți la Program, optimizarea setului de documente necesare pentru aplicare și introducerea categoriilor de costuri/bunuri neeligibile, precum și, unele prevederi ce țin de statutul și drepturile beneficiarilor la program.

Pentru finanțarea Programului “PARE 1+1” pentru anii 2019-2021 este prevăzută alocarea a 40 mil. lei anual, care vor permite cofinanțarea a circa 480 de afaceri ale lucrătorilor migranți și/sau rude de gradul I ale acestora.

Totodată, prin intermediul resurselor financiare externe atrase de către ODIMM în cadrul Proiectului “Support to SMEs in rural areas” finanțat de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, pentru implementarea Programului “PARE 1+1” este prevăzută alocarea a circa 49 mil. lei pentru o perioadă de 3 ani, astfel, fiind posibilă cofinanțarea suplementară a circa 500 de afaceri ale lucrătorilor migranți și/sau rudelor de gradul I ale acestora, menționează reprezentanții Ministerului Economiei.

Vezi și: /INFOGRAFIC/ 33 de migranți din Moldova vor deveni antreprenori. În ce domenii își vor înființa afaceri

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!